Αφορμή για την έκθεση απoτέλεσαν τρεις εικόνες που φιλοτέχνησε ο Θεόφιλος στο Βόλο κατά τα έτη 1910 και 1911, έπειτα από παραγγελία του ηπειρώτη Βασιλείου Τσιλιβίδη.

Στην Ηγουμενίτσα, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 18.00 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια τηςπεριοδικής έκθεσης «Έργον Θεοφίλου: εικόνες αγίων από το Πήλιο στη Θεσπρωτία», η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η έκθεση, που διοργανώνεται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, τον Δήμο Ηγουμενίτσας, τον Δήμο Φιλιατών και την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου, θα φιλοξενηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας από τις 28 Νοεμβρίου 2021 έως τις 20 Μαρτίου 2022.

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ που αντλούν τη θεματογραφία τους από την εκκλησιαστική παράδοση και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια συστηματικής παρουσίασης θρησκευτικών έργων του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου, ο οποίος είναι γνωστός κυρίως από το κοσμικό του έργο (τοιχογραφίες και φορητοί πίνακες) στο Πήλιο και τη Λέσβο.

Η Αγία Μαρίνα
Η Αγία Μαρίνα (1889), Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου, Μηλιές Πηλίου

Οι θρησκευτικές εικόνες που ζωγράφισε ο Θεόφιλος καλύπτουν μια περίοδο από το 1889 έως το 1932, γεγονός που αποδεικνύει τη συνεχή και αδιάκοπη ενασχόληση του Θεόφιλου με την εκκλησιαστική ζωγραφική, παράλληλα με την κοσμική, σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του παραγωγής με την πλειονότητα των φορητών του εικόνων να προορίζονται για ιδιωτικά εικονοστάσια.

Αφορμή για την έκθεση απoτέλεσαν τρεις εικόνες που φιλοτέχνησε ο Θεόφιλος στο Βόλο κατά τα έτη 1910 και 1911, έπειτα από παραγγελία του ηπειρώτη Βασιλείου Τσιλιβίδη, για το τέμπλο του ναού της Αγίας Παρασκευής στον τόπο καταγωγής του, τον Λιά Θεσπρωτίας.

Συμπεριλαμβάνονται επιπλέον έντεκα εικόνες από ναούς του Πηλίου και από τη συλλογή του Μουσείου Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού της Μακρινίτσας, αρμοδιότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, καθώς και τρεις ακόμη εικόνες από τη συλλογή του Λαογραφικού Κέντρου Κίτσου Μακρή, το οποίο αποτελεί Παράρτημα της Βιβλιοθήκης και Κέντρου Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η Σύναξη των Αρχαγγέλων
Η Σύναξη των Αρχαγγέλων (1898), Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, Βιβλιοθήκη Κέντρου Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βόλος

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εικόνες της έκθεσης περιλαμβάνονται στον καλαίσθητο ομότιτλο κατάλογο που τη συνοδεύει, με ικανό αριθμό από αυτές να δημοσιεύονται εδώ για πρώτη φορά.

Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητροπόλη Δημητριάδος και Αλμυρού, τη Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λιά. Όλοι οι προαναφερόμενοι φορείς συνέβαλαν ουσιαστικά στην υλοποίηση της έκθεσης με την ευγενική προσφορά ενυπόγραφων εικόνων του Θεόφιλου.

Η έκθεση θα λειτουργεί όλες τις ημέρες εκτός της Τρίτης, ώρες 8.30-15.30 και εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών δράσεων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.