Το μέτρο αναμένεται να αφορά πάνω από 30.000 δικαιούχους – ανέργους, των οποίων η 12μηνη επιδότηση λήγει έως το τέλος του μήνα και πλέον θα λάβουν δυο έξτρα επιδόματα (400 +400 ευρώ).

Όπως παγίως συμβαίνει από την αρχή της πανδημίας, το μέτρο της επέκτασης θα αφορά και τους τακτικούς και τους μακροχρόνια επιδοτούμενους ανέργους, όπως και τους αυτοαπασχολούμενους – επαγγελματίες που λαμβάνουν επιδότηση ανεργίας.

Επίσης το ποσό των 800 ευρώ θα δοθεί στους άνεργους του τουρισμού και του επισιτισμού που δεν έχουν τη δυνατότητα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης.

Για τη αποσυμφόρηση των ΜΜΜ και την αποφυγή συνωστισμού στους χώρους εργασίας δίνεται η δυνατότητα κλιμακωτού ωραρίου, χωρίς να υπάρχει η υποχρέωση προαναγγελίας στην ΕΡΓΑΝΗ.

Το ωράριο εργασίας των εργαζομένων θα προσαρμόζεται κατά την έναρξη και λήξη του, έτσι οι εργαζόμενοι να προσέρχονται και να αποχωρούν ανά μισή ώρα και εντός διώρου σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη του ωραρίου τους.

Παράλληλα προβλέπεται τρίωρη άδεια για εργαζόμενους που θέλουν να κάνουν το τεστ κορονοϊού. Από την ερχόμενη εβδομάδα μάλιστα ανοίγει ειδική πλατφόρμα (http://ergasiatesting.gov.gr/) όπου θα δηλώνονται όσοι εργαζόμενοι επιθυμούν να κάνουν το τεστ δωρεάν, έως και δύο φορές το μήνα.

Επανέρχονται οι άδειες καραντίνας (διάρκειας 14 ημερών) με δυνατότητα αναπληρώσεως μετά την επιστροφή τους στην εργασία, όπως και οι άδειες για τους γονείς που νοσούν τα παιδιά τους από κορονοϊό.

Τέλος παρατείνονται για δύο μήνες τα επιδόματα ανεργίας για εκείνους που η τακτική τους επιδότηση έληξε ή λήγει το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου.

Η Γενική Γραμματέας του υπ. Εργασίας κα Α. Στρατινάκη αναφέρθηκε στα θέματα που αφορούν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και στις δηλώσεις αναστολών εργασίας λόγω του απαγορευτικού στην Αττική.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι από 11/2 έως 14/2 θα δηλώνεται (περίοδος χάριτος) η προαναγγελία για τις αναστολές συμβάσεων λόγω του απαγορευτικού, ενώ τόνισε και τις δυνατότητες που θα δοθούν ώστε να αντιμετωπιστούν όλες οι περιπτώσεις, καθώς και τα λοιπά μέτρα που αφορούν σε εργασιακά ζητήματα.

Πιο αναλυτικά, σε ότι αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για το διάστημα έως τις 28 Φεβρουαρίου, προβλέπεται η προαναγγελία των εργαζόμενων που θα μπουν σε αναστολή να γίνει στο διάστημα από τις 11 έως τις 14 Φεβρουαρίου για τους ΚΑΔ που περνάνε από τους πληττόμενους στους κλειστούς, όπως για παράδειγμα το λιανεμπόριο.

Με άλλα λόγια, δίνεται η δυνατότητα μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ στις επιχειρήσεις που προσωρούν σε μεταβολές να δώσουν ορθές επαναλήψεις για τους εργαζόμενούς τους που είναι σε αναστολή από αύριο έως την Κυριακή.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.