Έρευνες στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου και σε Μονές της Εκκλησίας της Ουκρανίας, πραγματοποιήσαν για ακόμη μια φορά οι Ειδικές Υπηρεσίες της Ουκρανίας (SBU).

Η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας με επίσημη ανακοίνωση στον λογαριασμό της στο Telegram, ανακοίνωσε «τη λήψη μέτρων αντικατασκοπείας» (έρευνες χώρων και έλεγχος προσώπων, που ευρίσκονται στη Μονή) στο χώρο της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου «στο πλαίσιο του έργου της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας για να αντιμετωπίσει ανατρεπτικές δραστηριότητες των ειδικών ρωσικών υπηρεσιών στην Ουκρανία».

Στην εν λόγω ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι οι εν λόγω έρευνες πραγματοποιήθηκαν με σκοπό «να αποτραπεί η χρήση της Λαύρας ως κυττάρου του “ρωσικού κόσμου”» καθώς και για τον έλεγχο πληροφοριών για τη «χρήση των χώρων της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας για συγκάλυψη ομάδων δολιοφθοράς και αναγνώρισης, αλλοδαπών πολιτών, αποθήκευση όπλων κ.λπ».

Επίσης οι έρευνες επιβεβαιώνονται από τα εκκλησιαστικά ΜΜΕ, και συγκεκριμένα ότι ο χώρος της Λαύρας είναι περικυκλωμένος από υπαλλήλους των ειδικών μυστικών υπηρεσιών.

Τις εν λόγω έρευνες σχολίασε μέσω Telegram και ο Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Πληροφοριών του Πατριαρχείου Μόσχας, Βλαντιμίρ Λεγκόιντα.

«Αυτό είναι ένα ακόμη από τα πολλά περιστατικά διώξεων των πιστών στην Ουκρανία από το 2014. Η ενέργειες εκφοβισμού των πιστών είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα μείνει απαρατήρητη από εκείνους, οι οποίοι αυτοαποκαλούνται διεθνής κοινότητα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…Κανείς δεν θυμάται ότι η Εκκλησία στην Ρωσία και στην Ουκρανία παραμένει εκείνος ο μοναδικός χώρος, όπου ενί στόματι αναπέμπονται ειλικρινείς προσευχές υπέρ ειρήνης υπό συνθήκες αποξένωσης. Πολύ πιθανόν είναι ότι αυτό δεν αφήνει ήσυχο τον εχθρό του ανθρωπίνου γένους, ο οποίος είναι εκείνος που σπείρει νέους σπόρους διχασμού…Προσευχόμαστε για τους ομόπιστους στη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου, οι οποίοι είναι θύματα μιας παρανομίας, ενώ καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους να πράξουν το αυτό που πρέπει, προκειμένου να τερματισθούν οι διώξεις και το παλαιό ιερό σέβασμα να παραμένει τόπος προσευχής υπέρ ειρήνης».

Να αναφερθεί ότι έρευνες και έλεγχος ταυτοτήτων πιστών πραγματοποιήθηκε και στην Ιερά Μονή Ζβερινέτς του Κιέβου, όπου οι ειδικές υπηρεσίες έστησαν ειδικό κλοιό γύρω από την Ιερά Μονή με φρουρούς και εκπαιδευμένα σκυλιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, έχει καλέσει κατά καιρούς τις Υπηρεσίες Ασφαλείας να εντείνουν την πίεση στην Ουκρανική Εκκλησία μέσω ερευνών.

Πρόσφατα ο Αρχιεπίσκοπος Τσερνίγκοφ Ευστράτιος (Ζόρια) σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο ICTV δήλωσε ότι «το ράσο και η ιεροσύνη δεν πρέπει να προστατεύουν τον άνθρωπο εάν είναι συνεργάτης του εχθρού».

Επίσης κατήγγειλε ότι οι ποινικοί φάκελοι των κληρικών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας «δεν καταλήγουν σε πραγματική καταδίκη από το δικαστήριο» ενώ κάλεσε την ουκρανική ειδική υπηρεσία «να ενεργήσει αποφασιστικά» κατά των κληρικών της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, κατηγορώντας ότι «δηλητηριάζουν τους πιστούς τους με την ιδεολογία τους».

Τέλος να αναφερθεί ότι ο Μητροπολίτης Επιφάνιος, στο κήρυγμά του κατά την εορτή των Αρχαγγέλλων αντιπαρέβαλε τους οπαδούς του Πατριαρχείου Μόσχας με «αγγέλους, που πλανήθηκαν και απέστησαν του Θεού. Για αυτούς, κατά τον λόγο της Γραφής, ο διάβολος σχηματίζεται σε άγγελο φωτός για να τον πιστέψουν. Ακριβώς αυτό συνέβη τώρα με πολλούς οπαδούς του Πατριαρχείου Μόσχας και τον επικεφαλής τους, τους οποίους αποπλάνησε ο διάβολος και εξανάγκασε να γίνουν υπηρέτες του τυράννου από το Κρεμλίνο».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.