ΓΡΙΠΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ: Μπήκε ο Φεβρουάριος και σε έξαρση βρίσκεται η εποχική γρίπη στην Ελλάδα, με τα συμπτώματα να ταλαιπωρούν αρκετούς πολίτες. Σε ποιες περιπτώσεις, όμως, πρέπει να επισκεφτούμε γιατρό; Πότε «κολλάει» η γρίπη; Πώς θα ανακουφιστούμε από τα συμπτώματα; Απαντήσεις και χρήσιμες συμβουλές. Έχουμε ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, επισημαίνει ο λοιμωξιολόγος. «Είναι η επάνοδος του στελέχους Α Η1Ν1», αναφέρει και διευκρινίζεται ότι το συγκεκριμένο στέλεχος «έχει αρχίσει να γίνεται πλέον εποχική γρίπη». Το στέλεχος Α Η1Ν1 προσβάλει, μάλιστα, και νεότερους ανθρώπους, επισημαίνει ο ειδικός.

Μεγάλο κομμάτι πληθυσμού νοσεί χωρίς να εμφανίσει τα τρομερά και φοβερά συμπτώματα της γρίπης, την περνάει ελαφρά.

Ωστόσο, κι αυτή η ομάδα «μπορεί να μεταδώσει τον ιό, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή», τονίζει και καλεί ακόμη και με ελαφρά συμπτωματολογία «να περιορίσουμε τις επαφές, ειδικά εάν έχουμε άτομα αυξημένου κινδύνου στο σπίτι ή στον εργασιακό μας χώρο».

Ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως αναφέρει, είναι οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, με προβλήματα σε καρδιά και πνεύμονες, καρκινοπαθείς, άνθρωποι με ρευματολογικά νοσήματα που καταφεύγουν σε ανοσοκαταστολή και όσοι αντιμετωπίζουν διαβητολογικά νοσήματα.

Επίσης, οι έγκυες γυναίκες και οι άνθρωποι άνω των 60 ετών.

«Όλοι αυτοί πρέπει να έχουν μια επαγρύπνηση παραπάνω», δηλώνει ο ειδικός.

«Χρειάζεται προσοχή στα μέτρα υγιεινής», προσθέτει και καλεί σε αποφυγή του συγχρωτισμού και να παραμένουμε σπίτι όσο διαρκούν τα συμπτώματα.

Για όσους εργάζονται και αρρωστήσουν, ο κ. Τσιόδρας προτείνει «να μένουν σπίτι για το τριήμερο των συμπτωμάτων ώστε να μη μεταφέρουν και διασπείρουν τον ιό σε συνανθρώπους οι οποίοι μπορεί και να είναι αυξημένου κινδύνου και να νοσήσουν σοβαρά».

Ο εμβολιασμός «συστήνεται καθ’ όλη τη διάρκειας της περιόδου».

Ωστόσο, «το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας και η θεραπεία με αντιϊκά για ανθρώπους που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και για αυτούς που έχουν σοβαρά συμπτώματα γρίπης» προκειμένου «να αρχίσουν έγκαιρα τα αντιϊκά ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα πιο γρήγορα και οι επιπλοκές».

Η εποχική γρίπη δεν αντιμετωπίζεται με αντιβίωση, αλλά υπάρχουν ειδικά αντιϊκά φάρμακα. «Παρόλα αυτά, υπάρχει το ενδεχόμενο μερικές ημέρες μετά τη γρίπη να εμφανίσει κάποιος λοίμωξη. Αυτή θα χρειαστεί αντιβιοτικά, αλλά αυτό θα το κρίνει ο γιατρός», υπογραμμίζει ο κ. Τσιόδρας.

Ο Φεβρουάριος μπήκε και σε έξαρση βρίσκεται η γρίπη Η1Ν1.

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.