Η απαγόρευση της έκφρασης και της κρίσης, η φίμωση, αποτελεί στοιχείο αυταρχισμού και απολυταρχισμού, το οποίο σε πνευματικό επίπεδο οδηγεί στην οπισθοδρόμηση και τον σκοταδισμό, αναφέρει ο Καθηγητής Χρήστος Οικονόμου, Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, σχολιάζοντας την δήλωση του εψηφισμένου Αρχιεπισκόπου, Γεωργίου: «…Να σταματήσουν όσοι περιφέρονται από ΜΜΕ σε ΜΜΕ, εκθέτοντας την Εκκλησία και τον εαυτό τους».

Σε γραπτή του δήλωση ο κ. Οικονόμου θεωρεί την δήλωση αυτή «άστοχη και προκλητική» κι ευελπιστεί ότι «δεν αποτελεί ένδειξη των προθέσεων του να κινηθεί προς μια κατεύθυνση απαγορεύσεων. «Ευελπιστώ, ότι ο εψηφισμένος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου αντιλαμβάνεται τις δικαιοκανονικές αστοχίες του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, οι οποίες και οδήγησαν στην εκλογή του, σε αντίθεση με την λαϊκή ψήφο και τη συνείδηση της Εκκλησίας», αναφέρει.

Ευελπιστεί, συνεχίζει, ότι ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κατανοεί το έθος που εγκαθίδρυσαν οι εκλογές του Κυρηνείας, Χρυσοστόμου και του Κιτίου, Νεκταρίου, όπως και τους κινδύνους που έχει προκαλέσει στην ενότητα της Εκκλησίας της Κύπρου η διάσπαση του έθους αυτού, της συμπόρευσης Λαού και Συνόδου, όπως αναφέρει.

«Ευελπιστώ, ότι η επίγνωση και η κατανόηση όλων των ανωτέρω θα σταθεί αρωγός των μετέπειτα λόγων και πράξεών του».

Εάν όμως, δηλώνει ο καθηγητής Οικονόμου, παρ’ όλες τις ελπίδες του, η πρώτη χρονικά δήλωση «του εψηφισμένου μόνο από ένα μέρος της Συνόδου και όχι από την πλειοψηφία Κλήρου και Λαού, Αρχιεπισκόπου της Κύπρου», αποτελεί ένα ιδιότυπο σιωπητήριο, τότε – συνεχίζει – «ως ελεύθερο μέλος της Εκκλησίας της Κύπρου και θεολόγος ακαδημαϊκός, αποτελεί για εμένα ζήτημα εξίσου προσωπικής και ακαδημαϊκής ευθύνης η δήλωση, πως θα εξακολουθήσω να εκφέρω ελεύθερα και αδέσμευτα την επιστημονική, θεολογική, νομοκανονική και εκκλησιολογική μου άποψη είτε προφορικά είτε και γραπτά».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.