Εκατοντάδες πιστοί οδήγησαν τα βήματά τους για ακόμη μια φορά στον κατεχόμενο Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Εξορινού στην εντός των τειχών κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου για να παρακολουθήσουν την ιερά ακολουθία του Επιταφίου. Τα αισθήματα, πάντοτε ανάμεικτά, χαρμολύπης, λύπης για τα σαράντα και πλέον χρόνια σιγής των εκκλησιών στην κατεχόμενη Κύπρο και χαράς που μέσα από αυτές τις ιερές ακολουθίες έστω, κρατείτε ζωντανή η ελπίδα και ο πόθος για επιστροφή και δικαίωση.

Τον προεξάρχοντα της ιεράς ακολουθίας Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλειο, πλαισίωσαν οι πανοσιολογιώτατοι Αρχιμανδρίτες Ιερώνυμος Πυλιώτης και Αυγουστίνος Κκαράς, οι Πρωτ. Ηρακλείδιος Ξιούρος, Πρωθ. Αλεξέι Αυσίεβιτς και οι διάκονοι Επιφάνιος Παπαντωνίου, Χαρίτωνας Θεοδώρου, Μάριος Ανδρέου και Αντώνιος Γεωργίου.
Μεταξύ άλλων παρέστησαν πολιτικά πρόσωπα, βουλευτές, εκπρόσωποι κομμάτων, φορέων και οργανώσεων, ο δήμαρχος της κατεχόμενης πόλης κ. Αλέξης Γαλανός κ.α. Τα Εγκώμια έψαλλαν η χορωδία του Δήμου Αμμοχώστου.

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και σε όλους τους Ορθόδοξους ναούς μας τελείται ο Όρθρος του Μεγάλου Σαββάτου.Σήμερα το Θείο δράμα φτάνει στην κορύφωση του.Μετά τους εξευτελισμούς τα μαστιγώματα και την Σταύρωση του ο Ιησούς Χριστός «νεκρός οράται και σμύρνη και σινδόνι ενειλημένος εν μνημείω κατατίθεται ως θνητός ο αθάνατος».
Αναφέρει χαρακτηριστικά το σημερινό συναξάριο:

Τῷ ἁγίῳ καὶ μεγάλῳ Σαββάτῳ, τὴν θεόσωμον Ταφήν, καὶ τὴν εἰς ᾍδου Κάθοδον τοῦ Κυρίου καὶ Σωτῆρος ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ ἑορτάζομεν δι’ ὧν τῆς φθορᾶς τὸ ἡμέτερον γένος ἀνακληθέν, πρὸς αἰωνίαν ζωὴν μεταβέβηκε.

Το Μεγάλο Σάββατο υμνούμε την ταφή και την εις Άδου κάθοδον του Κυρίου. Τα πλείστα των ασμάτων μαζί βέβαια και τα λαοφιλή εγκώμια έχουν αναστάσιμο χαρακτήρα και περιέχουν πασχάλιες σκέψεις,εξυμνώντας τόν «τόν Άδην νεκρώσαντα τή αστραπή της Θεότητος» και τον σώσαντα «ημάς εκ τής φθοράς», τόν «συντρίψαντα τό κράτος τού εχθρού»,τόν θανατώσαντα «θάνατον θανάτω».

Ο Κύριος υπέφερε πάνω στο Σταυρό για τη δική μας σωτηρία. Από την ώρα που ο Ιησούς Χριστός παρέδωσε το πνεύμα του πολλά γεγονότα κυρίως υπερφυσικά συγκλονίζουν την Ιουδαία. Γίνεται μεγάλος σεισμός και το καταπέτασμα του Ναού εσχίσθη στα δύο από επάνω μέχρι κάτω,πολλά μνημεία άνοιξαν και βγήκαν από αυτά Άγιοι και Δίκαιοι Ανθρώποι και σε όλα αυτά τα θαυμαστά γεγονότα έχουμε και την ομολογία του εκατόνταρχου με όλ’ αυτά που βλέπει να διαδραματίζονται μπροστά του να ομολογεί ότι «Αληθώς Θεού υιός ήν τούτος»(Ματθ.27,54).

Ο Κύριος από την ώρα που παρέδωσε το πνεύμα εισήλθε πλέον στην κατάσταση της δόξας. Το Πανάγιο σώμα του εισέρχεται σε νέα κατάσταση την οποία δεν γνωρίζουν τα σώματα των νεκρών.

Οι Ιουδαίοι δεν επιθυμούσαν την ημέρα του Πάσχα να μείνουν στον σταυρό τα σώματα των νεκρών γι ‘ αυτό και παρακάλεσαν τον Πιλάτο να συντομεύσουν τον θάνατο τους σπάζοντας τα σκέλη τους.

Στους δύο λήστές χρησιμοποιήθηκε αυτή η μακάβρια διαδικασία στον Ιησού όμως επειδή ήταν ήδη νεκρός ένας στρατιώτης τον κέντησε με την λόγχη και βγήκε από την πληγή του αίμα και νερό και έτσι επαληθεύεται η προφητεία ότι «οστούν ου συντριβήσεται αυτού».

Μετά από την άδεια του Πιλάτου δύο από τους κρυφούς μαθητές του Χριστού ο Ιωσήφ από την Αριμαθαία και ο Νικόδημος αναλαμβάνουν την ταφή του Κυρίου μας και αφού αλείφουν το Πανάγιο σώμα του με άφθονη ποσότητα μύρου το τοποθετούν σε «καινόν μνημείον» του Ιωσήφ. Κοντά στον τόπο ταφής βρισκόταν η Μαρία η Μαγδαληνή και η άλλη Μαρία. Πιστές στον Κύριο μας είδαν που ήταν ο τάφος του για να έλθουν αργότερα και να επιμεληθούν καλύτερα τον νεκρό Θεάνθρωπο.

Ὁ εὐσχήμων Ἰωσήφ, ἀπὸ τοῦ ξύλου καθελὼν τὸ ἄχραντόν σου Σῶμα, σινδόνι καθαρᾷ, εἱλήσας καὶ ἀρώμασιν, ἐν μνήματι καινῷ κηδεύσας ἀπέθετο.

Την άλλη μέρα που είναι μετά την Παρασκευή,οι αρχιερείς και οι Φαρισαίοι φοβούμενοι μήπως και οι μαθητές πάνε την νύχτα και κλέψουν το σώμα του Χριστού και πούνε ότι αναστήθηκε πηγαίνουν στον Πιλάτο αιτούμενοι να ασφαλιστεί ο τάφος. Τότε τους λέει ο Πιλάτος να πάνε μόνοι τους να ασφαλίσουν τον τάφο και να βάλουν και φρουρά.

Τῇ ἀνεκφράστῳ σου συγκαταβάσει, Χριστὲ ὁ Θεὸς ἡμῶν, ἐλέησον ἡμᾶς. Ἀμήν.
Διακόνου Χαρίτωνος Θεοδώρου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.