ΕΛΛΑΔΑ-ΝΕΑ: Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν αίτηση για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Τι θα γίνει με την πληρωμή του δώρου Πάσχα.

ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ: ποιες επιχειρήσεις μπορούν να κάνουν αίτηση

Οι επιχειρήσεις που θα μπορούν να υποβάλουν εκδήλωση ενδιαφέροντος θα πρέπει να έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

1. Να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής και ανεξαρτήτως κλάδου , συμπεριλαμβανομένων των ατομικών, οι οποίες απασχολούν από 1 έως 500 εργαζόμενους έχουν την έδρα τους ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα και έχουν πληγεί οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού.

2. Να είναι επιχειρήσεις που δεν ήταν προβληματικές (σύμφωνα με τον νόμο για τις προβληματικές επιχειρήσεις) στις 31 Δεκεμβρίου 2019.

3.Να είναι επιχειρήσεις οι οποίες δεν είναι σε αδράνεια από τον Απρίλιο του 2019 και μετά όπως αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που τηρούνται στο φορολογικό μητρώο της ΑΑΔΕ ή από την υποβολή μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο αυτή.

Και στη δεύτερη φάση η επιστροφή της προκαταβολής θα είναι ολική ή μερική .

Το αν το ποσό θα επιστραφεί στο σύνολο του ή μέρος του θα εξαρτηθεί από το εάν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή κατέστη προβληματική λόγω της κρίσης του κορονοϊού και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.

Δώρο Πάσχα 2020

Η ΠΝΠ, που εκδόθηκε τον Μάρτιο προέβλεπε ότι ο εργοδότης θα κατέβαλε την αναλογία για το διάστημα που η επιχείρηση λειτουργούσε και το δημόσιο, θα συμπλήρωνε το ποσό για το διάστημα που η επιχείρηση θα ήταν κλειστή.

Όμως υπάρχει μια ανατροπή. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε χθες το βράδυ, οι εργοδότες θα πληρώσουν ολόκληρο το δώρο και κατόπιν, αφού υποβάλλουν την ΑΠΔ στην ΕΡΓΑΝΗ, θα τους καταβληθεί τον Ιούλιο η αναλογία.

Η εντύπωση που είχε δοθεί από τον ΠΝΠ ήταν ότι ο εργοδότης θα κατέβαλε την αναλογία του δώρου και το κράτος θα πίστωνε τον λογαριασμό του δικαιούχου με την υπόλοιπο ποσό.

Αυτό, όμως ανατρέπεται και ενδεχομένως δημιουργεί και ταμειακό πρόβλημα στις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Παράλληλα, όπως προβλέπει η ΚΥΑ που υπογράφεται από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον υφυπουργό οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλλουν ολόκληρο το ποσό του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους τους έως 30.6.2020, ενώ πρέπει να αποδώσουν τις οφειλόμενες για το σύνολο του δώρου ασφαλιστικές εισφορές και λοιπές κρατήσεις.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.