Για κλειστές επιχειρήσεις σε συνάρτηση με τον αριθμό των εργαζόμενων τα ελάχιστα ποσά διαμορφώνονταν σε: 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς υπαλλήλους 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 υπαλλήλους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Όπως και σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας έτσι και σε αυτόν, τα κριτήρια για την επιλογή των δικαιούχων θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων.

Με βάση των αριθμό των αιτήσεων και τα χαρακτηριστικά των αιτούντων, θα οριστεί ο μαθηματικός τύπος με τον οποίο θα κριθεί εάν και ποιο ποσό δικαιούνται επιχειρήσεις και επιτηδευματίες αφαιρείται το ποσό που τυχόν έλαβε ο επιχειρηματίας από τον 6ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τα ποσά που θα δοθούν θα καθοριστούν με βάση και την πρόθεση της κυβέρνησης να δοθεί προτεραιότητα στις επιχειρήσεις οι οποίες έχουν κλείσει με κρατική εντολή στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία από την πανδημία.

Το πιο πιθανό είναι το «μοντέλο» που θα υιοθετηθεί να είναι ανάλογο με αυτό της Επιστρεπτέας 6. Δηλαδή:

Για ελεύθερους επαγγελματίες ελάχιστη ενίσχυση 500-1.000 ευρώ σε συνάρτηση με τον τζίρο.

Πότε «ανοίγει» η πλατφόρμα για την Επιστρεπτέα 7

Η έναρξη των διαδικασιών για την ενεργοποίηση του 7ου κύκλου της Επιστρεπτέας τοποθετείται χρονικά γύρω στις 15 Μαρτίου: Άγνωστο παραμένει επί του παρόντος ποια θα είναι η περίοδος αναφοράς για τις επιχειρήσεις προκειμένου να εξεταστεί εάν πληρούν τα κριτήρια.

Και αυτό γιατί η αντίστοιχη περσινή περίοδος του Μαρτίου 2020 είναι περίοδος που είχε ξεκινήσει το πρώτο «σκληρό» lockdown και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιοποιηθεί προκειμένου να συγκριθεί ο τζίρος των επιχειρήσεων.

Πιο πιθανό θεωρείται ότι το υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιήσει ως μέτρο σύγκρισης τα στοιχεία της αντίστοιχης περιόδου του 2019, προκειμένου να υπολογίσει τη μείωση του τζίρου που έχουν υποστεί οι δικαιούχοι.

Σε αυτό το πλαίσιο η σύγκριση θα γίνει μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2021, με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, παρακάμπτοντας την αντίστοιχη περίοδο του 2020 που είχε ξεκινήσει το lockdown.

Εκτός των ενισχύσεων του 6ου κύκλου υπολογίζεται πως θα μείνουν σχεδόν οι μισοί από όσους υπέβαλαν αίτηση, αφού δεν αποκλείεται να επαναληφθεί το «σκηνικό» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5:

Τότε «κόπηκαν» σχεδόν 1 στους 2 υποψήφιους για χρηματοδότηση, δεδομένου ότι όπως φάνηκε αιτήσεις γίνονταν ακόμη και από κερδοφόρες επιχειρήσεις.

Δεν ήταν ακόμη λίγοι εκείνοι που έμειναν εκτός, λόγω του ότι τις προηγούμενες χρονιές «έκρυβαν» έσοδα από την Εφορία:

Έτσι παρά τον μηδαμινό τζίρο τους δεν ήταν εφικτό να «γράψουν» πτώση που ξεπερνούσε το 20% για να καταστούν δικαιούχοι της ενίσχυσης.

Πάντως, δεκάδες χιλιάδες νεοσύστατες επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν τέλη του 2019 ή του 2020, θα λάβουν για πρώτη φορά επιδότηση ανεξαρτήτως τζίρου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.