Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνηση θα συνεχίζει να στηρίζει για όσο χρειαστεί τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Τόνισε ότι η οικονομία είναι δύσκολο να αντέξει και τρίτο κύμα πανδημίας αλλά η Κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Οικονομικών έχει τους πόρους να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία όπως έκανε και μέχρι τώρα. Τόνισε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα φτάνουν τα 32,5 δισ. ευρώ και ανανεώνονται και θα συνεχίσουν να ανανεώνονται μέσα από το δανεισμό από τις αγορές.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει στο τραπέζι ενδεχόμενο “παγώματος” των τεκμηρίων για τα εισοδήματα του 2020 ώστε εργαζόμενοι με μεγάλη μείωση εισοδημάτων τον προηγούμενο χρόνο να μην πληρώσουν υψηλότερο φόρο. Πρόσθεσε πάντως ότι, όπως και σε κάθε άλλη ανάλογη περίπτωση, η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση και αν χρειαστεί θα το επανεξετάσει .

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της μείωση της προκαταβολής φόρου και για τα εισοδήματα του 2020, τόνισε ότι όπως και πέρσι ένα τέτοιο θέμα θα εξεταστεί κοντά στο χρόνο υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος δηλαδή το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου. ” Έχουμε συνέχεια κατά νου την διατήρηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων”, τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

Σχετικά με τις επιστροφές για τους ιδιοκτήτες με μειωμένα ενοίκια τόνισε ότι από χθες υπογράφηκε η απόφαση για την καταβολή του 50% για τα μειωμένα ενοίκια του Νοεμβρίου μέχρι και το τέλος εβδομάδας και η αντίστοιχη επιστροφή για το Δεκέμβριο θα γίνει στις αρχές Φεβρουαρίου. Σε ό,τι αφορά στην επιστροφή του 80% για τα μηδενικά ενοίκια Ιανουαρίου, τόνισε ότι η διαδικασία θα είναι ταχύτερη καθώς δεν υπάρχει η προϋπόθεση από μέρους του ιδιοκτήτη να δηλώσει το μειωμένο ενοίκιο . Συνεπώς η πληρωμή θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα.

Από τις 25 του μήνα θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για το 1,5 δισ. ευρώ της επιστρεπτέας προκαταβολής 5, με την προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων να λήγει μέχρι και την Παρασκευή 18 Ιαναουαρίου.

Μιλώντας σήμερα στο MEGA, o υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ολιγοήμερη παράταση, αλλά μόνο αν υπάρχει σημαντικός αριθμητικός δυνητικών δικαιούχων που δεν έχουν κάνει αίτηση. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, από την επιστρεπτέα 5 αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 400.000 επιχειρήσεις. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 211.000 αιτήσεις και, αν υπάρξει ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων που δεν έχουν κάνει αίτηση ως την Παρασκευή, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας μικρής παράτασης.

Επανέλαβε επίσης την πρόθεση για την υλοποίηση και 6ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής τον Μάρτιο, ανεξάρτητα από τις υγειονομικές εξελίξεις. “Ανεξάρτητα από το αν αποκατασταθεί εν μέρει ή στο σύνολό της η λειτουργία της αγοράς η Κυβέρνηση θα είναι παρόν για να συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις”, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την μείωση του τζίρου στην γιορτές, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το click away λειτούργησε θετικά σε συγκεκριμένους κλάδους όπως π.χ. τα κοσμηματοπωλεία αλλά όχι για τα καταστήματα ένδυσης όπου πέτυχε να περιορίσει την μείωση του τζίρου από το 89% το Νοέμβριο στο 78% τον Δεκέμβριο. Για τον λόγο αυτό, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, ο κλάδος της ένδυσης θα ενισχυθεί περισσότερο από την επιστρεπτέα 5.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.