Η ιδέα αυτή, προς το παρόν, δεν βρίσκει ανταπόκριση στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, εξετάζεται η πρόταση από κλάδους της λιανικής να γίνει αναδρομικά, μη επιστρεπτέο, το 50% των ενισχύσεων, που δόθηκαν μέσω του 1ου, 2ου και 3ου κύκλου Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Με άλλα λόγια, αυτός ο κύκλος δεν θα έχει ελάχιστες ενισχύσεις. Το ποσό κάθε ενίσχυσης θα ορίζεται από τον αλγόριθμο του ΥΠΟΙΚ και θα αποδίδεται αφού αφαιρεθεί τυχόν ενίσχυση από τον προηγούμενο κύκλο. Όσοι πάλι δεν μπήκαν στον τέταρτο κύκλο Επιστρεπτέας Προκαταβολής μπορούν να μπουν στον 5ο και να διεκδικήσουν ενίσχυση για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Στον πέμπτο κύκλο, διευρύνεται περαιτέρω η περίμετρος των δικαιούχων με τη δυνατότητα συμμετοχής και των πολύ καινούργιων επιχειρήσεων, οι οποίες έκαναν έναρξη της δραστηριότητάς τους τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Μη επιστρεπτέο το 50%

Κατά τα λοιπά, και σε αυτόν τον κύκλο θα ισχύει ότι το 50% της ενίσχυσης θα είναι μη επιστρεπτέο, αν και υπάρχουν πιέσεις από επαγγελματικούς κλάδους ώστε το μη επιστρεπτέο τμήμα της ενίσχυσης να φτάσει σε αυτόν τον κύκλο το 70%.

Χωρίς τα ελάχιστα ποσά των 1.000 και 2.000 ευρώ που δόθηκαν στο 4ο κύκλο, αλλά μόνο με βάση το ύψος της ενίσχυσης που θα προκύψει από τον μαθηματικό τύπο του ΥΠΟΙΚ, θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις από τον πέμπτο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Ως γνωστό, ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα καλύψει τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες με βάση τη λίστα των ΚΑΔ Απριλίου για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου.

Συνεπώς, από το ποσό που θα προκύψει ως ενίσχυση για όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον στον επόμενο κύκλο που αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιανουαρίου, θα αφαιρεθεί το ποσό που έχουν λάβει από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4.

Βασική αλλαγή για τον επόμενο κύκλο είναι ότι δεν θα υπάρχουν ελάχιστα ποσά ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, δεν θα υπάρχει το ελάχιστο των 1.000 ευρώ ως ενίσχυση για τις πληττόμενες προσωπικές εταιρείες, χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή.

Επίσης, δεν θα υπάρχει το ελάχιστο ποσό ενίσχυσης των 2.000 ευρώ για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτου μεγέθους, οι οποίες ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή.

Μάλιστα, όσοι εισέπραξαν αυτά τα ποσά από τον τέταρτο κύκλο ενώ δικαιούνταν λιγότερα με βάση τον τύπο, σε αυτόν το κύκλο θα πάρουν λιγότερα.

Για παράδειγμα, αν μια προσωπική εταιρεία χωρίς προσωπικό και ταμειακή μηχανή η οποία ανέστειλε τη δραστηριότητά της στις 6 Νοεμβρίου με κρατική εντολή και μπήκε στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, έχοντας μείωση του τζίρου για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 1.500 ευρώ σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2019 ενισχύθηκε με το ελάχιστο των 2.000 ευρώ.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.