Ξεκίνησαν σήμερα οι δηλώσεις αναστολών Δεκεμβρίου στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

Όλες οι επιχειρήσεις που θεωρούνται πληττόμενες για τον Δεκέμβριο, με βάση την διευρυμένη λίστα ΚΑΔ πληττόμενων επιχειρήσεων Νοεμβρίου, μπορούν να θέσουν σε αναστολή μέρος ή το σύνολο των εργαζομένων τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Η ειδική αποζημίωση για τις αναστολές του Δεκεμβρίου επιστρέφει στα 534 ευρώ, δηλαδή στα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

Τα προβλήματα με το Δώρο Χριστουγέννων και οι αποζημιώσεις για τις αναστολές συμβάσεων.

Από την ερχόμενη Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου θα αρχίσει η καταβολή της αναλογίας των 800 ευρώ σαν ενίσχυση για το λουκέτο του Νοεμβρίου, ενώ θα δοθεί ένα ακόμη ποσό 640 ευρώ για το «κλείδωμα» της οικονομίας μέχρι τις 7 Ιανουαρίου του νέου έτους.

Στις περιπτώσεις αναστολής σύμβασης από 7/11/20, όπως συμβαίνει στις περισσότερες περιοχές της χώρας (πλην Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων κ.λπ.) η αναλογία της αποζημίωσης για τον Νοέμβριο είναι 640 ευρώ (24 ημέρες με βάση υπολογισμού τα 800 ευρώ). Τα εν λόγω ποσά υπολογίζεται ότι θα πιστωθούν στα τέλη της εβδομάδας.

Για την παράταση της καραντίνας μέχρι τις 7/1/21 η αποζημίωση επανέρχεται στα 534 ευρώ ανά μήνα κλεισίματος. Και για τις 38 ημέρες της νέας καραντίνας προκύπτει η ενίσχυση με άλλα 640 ευρώ. Τα οποία θα αποδοθούν στα μέσα του επόμενου μήνα.

Για αυτή την παράταση της καραντίνας, η οποία χρονικά ξεπερνά την αντίστοιχη της περασμένης άνοιξης, δεν προβλέπεται ενίσχυση των ανέργων (π.χ. παράταση του επιδόματος ανεργίας στην περίπτωση που λήγει εντός του Ιανουαρίου, ή συνέχιση της ενίσχυσης των μακροχρόνια ανέργων με τα 200 € ανά μήνα την οποία λαμβάνουν οι μακροχρόνια άνεργοι πέραν του12μήνου και μέχρι την συμπλήρωση 24 μηνών εκτός αγοράς εργασίας).

Ωστόσο, η παράταση του «κλειδώματος» δημιουργεί αδιαπέραστα προβλήματα με το Δώρο Χριστουγέννων και την ομαλή καταβολή του. Ειδικά στις κλειστές επιχειρήσεις, οι οποίες οφείλουν τμήμα Δώρου καθώς απασχόλησαν το προσωπικό μέσα στο 2020 και ειδικότερα το διάστημα από την Πρωτομαγιά και έως το δεύτερο «κλείδωμα» αυτό της 7ης Νοεμβρίου. Τώρα όμως που είναι η ώρα καταβολής του 13ου μισθού (ή αναλογία αυτού) οι εν λόγω επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Και χωρίς εισπράξεις, όχι μόνο δεν μπορούν να καταβάλλουν το Δώρο, αλλά ούτε να πληρώσουν το ρεύμα, τα κοινόχρηστα, ή το (κουτσουρεμένο) ενοίκιο. Ιδιαίτερα καθώς έχουμε εισέρθει στο πιο μακροχρόνιο «κλείδωνα» επί κορονοϊού, με αβέβαια την ημερομηνία επανεκκίνησης της οικονομίας.

Ενώ αυτό το δεύτερο lockdown συμπίπτει με την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, χρόνο που γινόταν και οι πιο μεγάλοι τζίροι του έτους.

Με αυτά τα έκτακτα γεγονότα και ενόσω το υπουργείο Εργασίας δεν έχει προβλέψει την καταβολή του Δώρου από το Δημόσιο, με αντίστοιχο συμψηφισμό του με τις επιχειρήσεις στο πρότυπο της επιστρεπτέας προκαταβολής, ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων σε κλειστές επιχειρήσεις (επισιτισμός, διασκέδαση κ.α.) θα κάνουν γιορτές χωρίς Δώρο. Ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, με την αναλογία του Δώρου Νοεμβρίου (συν τις 14 ημέρες του Μάιου), ίσως με λιγότερα από 100 ευρώ αντί για 13ου μισθού…

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.