Προς Τον Σεβ. Μητροπολίτην Βιδυνίου Κυριον ΔΑΝΙΗΛ Βιδύνιον Βουλγαρίας

Σεβασμιώτατε άγιε Βιδυνίου,

Αγαπητέ εν Χριστώ Αδελφέ,

ΑΛΗΘΩΣ ΑΝΕΣΤΗ Ο ΚΥΡΙΟΣ.

Η δε δύναμις, το φως και η χαρά της Αναστάσεως να σε πλημμυρίζουν πάντοτε εις την Αρχιερατικήν σου Διακονία.

Έλαβα την από 17-5-2019 επιστολήν σου, σχετική με το Ουκρανικό ζήτημα και σ’ ευχαριστώ θερμά, αλλά και εγκάρδια σε συγχαίρω, διότι οι εκφραζόμενες σ’ αυτήν απόψεις σου στηρίζονται εις τους Ιερούς Κανόνες, στην απ’ αρχής Εκκλησιαστική μας Παράδοσι και στην από αιώνων πρακτική της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Δια τούτο και συμφωνώ απολύτως μαζί σου.

Όντως ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ έχει διαπράξει μέγα Εκκλησιαστικό, Κανονικό και δογματικό λάθος με το να χορηγήση ΜΟΝΟΣ του Τόμον αυτοκεφαλίας στους Ουκρανούς σχιματικούς και αυτοχειροτονήτους της Ουκρανικής Εκκλησίας, χωρίς την γνώμην της Εκκλησίας της Ρωσίας και Συνοδικής Αποφάσεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Πράγματι η Ορθόδοξος Καθολική Εκκλησία ευρίσκεται σε δύσκολη στιγμή, χειρότερη, νομίζω, του 1054.

Δια τούτο η αντιμετώπισις του ως μη ώφειλε προκύψαντος σοβαροτάτου τούτου Κανονικού και Εκκλησιαστικού ζητήματος πρέπει να αντιμετωπισθή με μεγάλη πνευματική προσοχή και εκκλησιαστικές κινήσεις, χωρίς βιασύνες και προχειρότητες. Προπαντός δε δεν φθάνομε στην ακοινωνησία, αλλά προσπαθούμε και πράττομε ο,τι έπραξαν οι Άγιοι Απόστολοι με την Αποστολική Σύνοδο και η Εκκλησία μας με τις Οικουμενικές Συνόδους.

2. Όμως, Αδελφέ άγιε Βιδυνίου, πρέπει να σου ειπώ, ότι άποψις μου είναι πως εις τούτο, δηλαδή την μη ορθή απόφασι του Οικουμενικού Πατριάρχου, έχει συμβάλλει κατά ένα τρόπον και η εν Βουλγαρία Εκκλησία, με την αρνητική της στάσι και την μη συμμετοχή της εις την Πανορθόδοξον Σύνοδον της Κρήτης τον Ιούνιον του 2016, ενώ είχε συμμετάσχη στην Σύνοδον των Προκαθημένων στο Σαμπεζί της Ελβετίας τον Ιανουάριον 2016 και είχε συμφωνήσει στα θέματα της Ημερησίας Διατάξεως και στον τόπον και στον χρόνον συγκλήσεώς της. Τότε (στην Κρήτη), αφ’ ενός μεν δεν προσήλθατε να ενώσατε μαζί μας (με την εν Ελλάδι Εκκλησία) την φωνή σας, δια να υπερασπισθούμε μαζί και με τους Αδελφούς Σέρβους, Ρουμάνους , Κυπρίους και άλλους την αλήθεια, αφ’ ετέρου δε, όπως κάποιοι λένε, έτσι εγίνατε (μαζί με την Εκκλησία της Ρωσίας) αφορμή να εκτραπή τώρα ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Κανονικότητος, νομίζοντας ότι έτσι σας εκδικείται !!;;

Ο Θεός να μας φυλάει από τέτοιο κατάντημα, Αδελφέ, διότι ακούω να γίνωνται διάφορες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις δια το τι δούναι και τι λαβείν ! ! ; ;

3. Αλλά, Σεβασμιώτατε άγιε Βιδυνίου, δεν μου είναι δυνατόν να μη σημειώσω σήμερα και την ανορθόδοξη και αντικανονική συμπεριφορά της ιδικής σας εν Βουλγαριά Ορθοδόξου Εκκλησίας στο γεγονός να θέσετε υπό την προστασίαν σας την σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων. Γιατί έτσι επράξατε στην περίπτωσι αυτήν, ο,τι έπραξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Ουκρανικό. Εκτός, αν έχω λάθος πληροφόρησι, οπότε θα ήθελα να μάθω από σένα και από πρώτο χέρι όπως λέμε, τι ακριβώς έγινε.

Επί τούτοις διατελώ,

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.