Να ανταποκριθεί σε παλαιότερες υποσχέσεις του σχετικά με ανοικτά ζητήματα τα οποία αφορούν την Τουρκία απέναντι στη χώρα μας καλούν σωματεία τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ενόψει της επικείμενης επίσκεψης στην Τουρκία σε επιστολή την οποία του έστειλαν. Η επιστολή μάλιστα, την οποία υπογράφουν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων και η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, κοινοποιήθηκε και στα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο τετ α τετ με τον Ερντογάν στην Άγκυρα, τα σωματεία καλούν τον Έλληνα Πρωθυπουργό να ανταποκριθεί στο βάρος των ιστορικών ευθυνών που έχει επωμιστεί για την υλοποίηση των υποσχέσεων του, να αναλάβει διπλωματική πρωτοβουλία και να φέρει το θέμα της Γενοκτονίας των Χριστιανικών Κοινοτήτων της καθ’ ημάς Ανατολής (Ελλήνων, Αρμενίων & Ασσυρίων), σε όλες τις επίσημες συναντήσεις του με ομολόγους του, όπως η επικείμενη με τον Τούρκο πρόεδρο.

Στην επιστολή τους τα σωματεία απαριθμούν έξι ζητήματα και καλούν τον κ. Μητσοτάκη να τα καταθέσει στον πρόεδρο Ερντογάν κατά την συνάντησή τους. Συγκεκριμένα ζητούν:

Να αναγνωρίσει η Τουρκία τη Γενοκτονία που διέπραξε το κεμαλικό καθεστώς στις αρχές του προηγούμενου αιώνα,
Να σταματήσει η κάθε μορφής δίωξη των ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών της σύγχρονης Τουρκίας
Να αναστηλωθούν και να συντηρηθούν κατά τις υποδείξεις της UNESCO τα μνημεία του ελληνικού, αρμενικού και ασσυριακού πολιτισμού,
Να ιδρυθούν Μνημεία και Κέντρα Μελέτης της Γενοκτονίας στην περιοχή της καθ’ ημάς Ανατολής, ως φορείς γνώσης και αυτοκριτικής για τις νέες γενιές, με στόχο την ουσιαστική συμφιλίωση των λαών μας,
Να σταματήσει άμεσα και οριστικά η πολιτική των «persona non grata» για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν τον Πόντο ως πατρώα γη των προγόνων τους
Να σταματήσει η επιθετική πολιτική προς τις γείτονες χώρες και κυρίως απέναντι στην Ελλάδα
Αναλυτικά η Επιστολή η οποία εστάλη πριν λίγες ημέρες στον Πρωθυπουργό:
Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Κυβέρνησης,

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη σας στην Τουρκία τις επόμενες ημέρες, θα θέλαμε να θέσουμε υπόψη σας κάποια ζητήματα. Γνωρίζουμε ότι δεν ανήκει στην χορεία των αρμοδιοτήτων των Ομοσπονδιών μας η χάραξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας. Ωστόσο, θεωρούμε υποχρέωση μας να σας υπενθυμίσουμε για μία ακόμη φορά τις καταστατικές θέσεις και τους στόχους μας, που άπτονται με ανοικτά θέματα και αφορούν την γείτονα χώρα.

Ενθυμούμενοι την τοποθέτηση σας τον Δεκέμβριο του 2019 στην εναρκτήρια εκδήλωση του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου για το Έγκλημα της Γενοκτονίας που διοργάνωσε η Π.Ο.Ε. με αφορμή τα 100 χρόνια από την έναρξη της τελικής φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου…

Ενθυμούμενοι την υπόσχεση για ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους σας για την προώθηση σε διεθνή φόρα και οργανισμούς του αιτήματος για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας συνολικά των χριστιανικών κοινοτήτων της Ανατολής (Ελλήνων, Αρμενίων & Ασσυρίων) από τους Νεότουρκους του Μουσταφά Κεμάλ…

Σας καλούμε να ανταποκριθείτε στο βάρος των ιστορικών ευθυνών που έχετε επωμιστεί για την υλοποίηση των υποσχέσεων σας, να αναλάβετε διπλωματική πρωτοβουλία και να φέρετε το θέμα της Γενοκτονίας των Χριστιανικών Κοινοτήτων της καθ’ ημάς Ανατολής (Ελλήνων, Αρμενίων & Ασσυρίων), σε όλες τις επίσημες συναντήσεις σας με ομολόγους σας, όπως η επικείμενη με τον Πρόεδρο Ερντογάν.

Θεωρούμε υποχρέωση μας να θέσουμε υπόψη σας τα παρακάτω ζητήματα προς συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν:

● Να αναγνωρίσει η Τουρκία τη Γενοκτονία που διέπραξε το κεμαλικό καθεστώς στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών του Πόντου και της Μ. Ασίας (Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων), που ήταν από αιώνων οι αυτόχθονες πληθυσμοί της περιοχής στα εδάφη της σημερινής Τουρκίας.

● Να σταματήσει η κάθε μορφής δίωξη των ελεύθερα σκεπτόμενων πολιτών της σύγχρονης Τουρκίας, οι οποίοι εξακολουθούν να μάχονται για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και τη δημοκρατία.

● Να σταματήσει άμεσα και οριστικά η πολιτική των «persona non grata» για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν τον Πόντο ως πατρώα γη των προγόνων τους και να αρθούν οι απαγορεύσεις που ισχύουν μέχρι σήμερα.

● Να αναστηλωθούν και να συντηρηθούν κατά τις υποδείξεις της UNESCO τα μνημεία του ελληνικού, αρμενικού και ασσυριακού πολιτισμού, επιδεικνύοντας τον απαιτούμενο σεβασμό και να αρθεί η όποια χρήση όσων έχουν ήδη καταπατηθεί, όπως η Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης, η Αγία Σοφία Τραπεζούντας και προσφάτως η ιστορική Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη.

● Να ιδρυθούν Μνημεία και Κέντρα Μελέτης της Γενοκτονίας στην περιοχή της καθ’ ημάς Ανατολής, ως φορείς γνώσης και αυτοκριτικής για τις νέες γενιές, με στόχο την ουσιαστική συμφιλίωση των λαών μας. Σε πλήρη αντιδιαστολή με τα όσα πρόσφατα μάθαμε από τον τύπο, ότι το Υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας θα εντάξει στα σχολικά εγχειρίδια κείμενα μίσους και την μισαλλοδοξία προς τους αυτόχθονες κατοίκους της περιοχής του Ευξείνου Πόντου και της Μικράς Ασίας.

● Να σταματήσει η επιθετική πολιτική προς τις γείτονες χώρες και κυρίως απέναντι στην Ελλάδα, με την οποία η ειρηνική συμβίωση μόνον οφέλη έχει να προσφέρει στους δύο λαούς.

Εξοχότατε κ. Πρόεδρε της Ελληνικής Κυβέρνησης,

Πιστεύοντας ακράδαντα ότι διαπνεόμαστε από τα ίδια αγνά πατριωτικά αισθήματα και αισθανόμαστε την ίδια ιερή υποχρέωση προς τους εκατοντάδες χιλιάδες γενοκτονηθέντες προγόνους μας για ιστορική και ηθική δικαίωση, θεωρούμε δεδομένη την παρουσία σας την Κυριακή 19η Μαΐου 2024 στην πλατεία Συντάγματος όπου θα τιμηθεί η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως αυτή ψηφίστηκε ομόφωνα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο στις 24 Φεβρουαρίου του 1994.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.