Επιστολή στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο απέστειλε ο Πρόεδρος των Σκοπίων Στέβο Πενταρόφσκι, σχετικά με την αναγνώριση της κανονικότητας της «Εκκλησίας των Σκοπίων» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της Προεδρίας.

Στην επιστολή του ο Πρόεδρος Πενταρόφσκι εκτιμά ότι «με την παραδοχή της Εκκλησίας μας στην κανονική ενότητα και την ευχαριστιακή κοινωνία, διορθώνεται η ιστορική αδικία που επιβλήθηκε στην Εκκλησία και στους πιστούς της».

Σε άλλο σημείο της επιστολής ο Πρόεδρος Πενταρόφσκι εξέφρασε την ελπίδα και την προσδοκία για τη σύντομη οριστική διευθέτηση του διοικητικού καθεστώτος της Εκκλησίας με την απονομή του Τόμου Αυτοκεφαλίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, υπογραμμίζοντας πως: «η ολοκλήρωση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας μας είναι υπέρτατου εθνικού συμφέροντος, καθώς ανοίγει τη δυνατότητα για νέα πνευματική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και πρόοδο και συμφιλίωση στη μακεδονική κοινωνία».

Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου Πενταρόφσκι:

Παναγιώτατε,

Με μεγάλη χαρά έλαβα την είδηση της ιστορικής απόφασης της 9ης Μαΐου 2022, της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Αποδεχόμενοι την Εκκλησία μας σε κανονική ενότητα και ευχαριστιακή κοινωνία, διορθώνετε την ιστορική αδικία που επιβλήθηκε στην Εκκλησία και στους πιστούς της και θεραπεύετε τις βαθιές πληγές που προκάλεσαν οι δεκαετίες απομόνωσης.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναγνωρίσετε την Εκκλησία μας και την ιστορική της συνέχεια με την αρχαία Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, η οποία υπήρξε καταφύγιο και πηγή πνευματικής δύναμης και ελπίδας για τους Ορθοδόξους πιστούς για αιώνες.

Παναγιώτατε χαίρετε μεγάλης φήμης και σεβασμού στη συντριπτική πλειοψηφία των Μακεδόνων πολιτών, ανεξάρτητα από την εθνική, θρησκευτική, πολιτική και γενεαλογική τους καταγωγή.

Με αυτό το δίκαιο και σοφό βήμα, δικαιώνετε την ελπίδα των Ορθοδόξων Χριστιανών συμπολιτών μου ότι ακριβώς το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορεί να βοηθήσει την Εκκλησία μας να πάρει επιτέλους τη θέση που της αρμόζει στον Ορθόδοξο κόσμο και να σβήσει έτσι τις τεχνητά δημιουργημένες διαιρέσεις και να ανοίξει ο χώρος οικοδόμησης πνευματικής ενότητας των Ορθοδόξων πιστών.

Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, οι έγκαιρες αποφάσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου μπορούν να επηρεάσουν αποφασιστικά την πνευματική ταυτότητα των σημερινών και μελλοντικών γενεών, και συνεπώς το πνευματικό και κοινωνικό περιβάλλον στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

Ως εκ τούτου, είναι πράγματι σημαντικό εάν η ενότητά μας με τον Ορθόδοξο κόσμο θα βασίζεται στη ζώσα πραγματικότητα της Εκκλησίας μας ή σε αναχρονιστικές λύσεις που επιβάλλονται από έξω, οι οποίες είναι ενάντια στη θέληση πολλών πιστών.

Έχοντας υπόψη το ιστορικό και κανονικό δικαίωμα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, μαζί με τους Ορθόδοξους συμπολίτες μου, ελπίζουμε ειλικρινά και αναμένουμε τη σύντομη οριστική διευθέτηση του διοικητικού καθεστώτος της Εκκλησίας μας με την παραχώρηση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας από εσάς.

Η ολοκλήρωση της Αυτοκεφαλίας της Εκκλησίας μας είναι υπέρτατου εθνικού συμφέροντος για εμάς γιατί ανοίγει τη δυνατότητα για νέα και χωρίς επιβάρυνση πνευματική ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, καθώς και για πρόοδο και συμφιλίωση στη μακεδονική κοινωνία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.