Η στρατιωτική επίθεση που πραγματοποίησε η Ρωσία στην Ουκρανία, καθώς και η υποστήριξη αυτού του τρομερού και αντιχριστιανικού πολέμου από τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, επίσκοπο της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έθεσαν ένα βασικό ερώτημα για την αδυναμία του να γίνει r pe Robuvann â στο έδαφος της χώρας μας το Πατριαρχείο Μόσχας. Αυτή η Εκκλησία έχει γίνει ένας απροκάλυπτος σύμμαχος και ο εγκέφαλος του Ρώσου επιθετικού. Ως εκ τούτου, πρέπει να φέρει όλη την ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράττονται στην Ουκρανία από Ρώσους κατοίκους.

Την εποχή του Ρωσο-Ουκρανικού πολέμου, η Ουκρανική Εκκλησία, ως πνευματικό θεμέλιο του ουκρανικού έθνους, χρειάζεται δύο πράγματα ιδιαίτερα επειγόντως: ανεξαρτησία και ενότητα.
Χαιρετίζω με χαρά την απόφαση του Τοπικού Καθεδρικού Ναού της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας με επικεφαλής εσάς από τις 27 Μαΐου 2022. Σχετικά με το ανεξάρτητο καθεστώς αυτής της εκκλησίας από τη Μόσχα. Πιστεύω ότι ανοίγει μοναδικές προοπτικές για την Ορθόδοξη ενοποίηση και τη διαμόρφωση μιας πραγματικά μοναδικής τοπικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Περαιτέρω η σύνδεση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας σε τρεις κλάδους είναι έγκλημα ενώπιον του ουκρανικού λαού. Η Εκκλησία είναι μια μεγάλη παγιωτική πνευματική δύναμη ικανή να εμπνεύσει και να υποστηρίξει τους ανθρώπους στον αγώνα τους για ελευθερία. Αλλά μπορεί να κάνει την ποιμαντική της αποστολή αποτελεσματικά μόνο όταν είναι μόνη.
Για χάρη της ενότητας, ζητώ από όλους να απορρίψουν την υπερηφάνεια, τη φιλοδοξία, να ξεχάσουν τις προσβολές, να συνειδητοποιήσουν την υψηλή ευθύνη προς τον Θεό και την Θυμηθείτε τα λόγια του Κυρίου μας: «Ο μεγαλύτερος από σας ας είναι δούλος σας (Μτφ. 23, 11).
Προτείνω να συγκληθεί ο Πανουκρανικός τοπικός Ορθόδοξος Καθεδρικός Ναός, στο έργο του οποίου θα συμμετείχαν εκπρόσωποι και των τριών κλάδων της Ορθοδοξίας της Ουκρανίας. Κατά τη γνώμη μου, αυτός ο καθεδρικός ναός θα πρέπει να αποφασίσει να συγχωνευθεί στη μόνη τοπική Αποστολική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία με πατριαρχική διαχείριση και να κηρύξει πλήρη αυτοκεφαλία. Πριν από αυτό, καλώ τους εκπροσώπους των ονομαστικών να συναντηθούν για να συζητήσουν τους κανονισμούς του καθεδρικού ναού και να καθορίσουν την ημερομηνία του καθεδρικού ναού.
Δηλώνω ότι η Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κιέβου θα συμμετάσχει σε έναν τόσο ενωμένο Πανουκρανικό Ορθόδοξο καθεδρικό ναό για να πει σε όλους: Ο Κύριος είναι ανάμεσα μας!
Εν προκειμένω, θα ήθελα να συναντήσω μαζί σας Εξοχότατε για έναν αδελφικό διάλογο στο πνεύμα της αγάπης του Χριστού για την επίτευξη πνευματικής ενότητας. Παρακαλούμε επίσης να προσδιορίσετε εκπροσώπους για εργασία σε κοινή επιτροπή που θα συζητούσε το θέμα της προετοιμασίας για τον Πανουκρανικό Ορθόδοξο Τοπικό Καθεδρικό Ναό.
Πεπεισμένος ότι αυτός ο πραγματικά ιστορικός σύλλογος θα υποστηρίξει όλη την ουκρανική κοινωνία, γιατί λέγεται “να είμαστε όλοι ένα: όπως εσύ Πατέρα, σε μένα, και εγώ σε σένα, έτσι και ας είναι μέσα μας ο μόνος – να πιστέψουμε τον κόσμο που μου έστειλες” (Jn. 17, 21-23).
Με πίστη ότι ο Παντοδύναμος Κύριος θα διατηρήσει και θα προστατεύσει την Ουκρανία, θα χαρίσει τη νίκη, αλλά και θα μας δώσει τη δύναμη να χτίσουμε τη μόνη τοπική πατριαρχία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Με την αγάπη του Χριστού,
ΦΙΛΑΡΕΤΟ,
ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΚΙΕΒΟΥ
ΚΑΙ ΟΛΗ Η ΡΩΣΙΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.