Ο επικεφαλής του Σταυροπήγιου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία και Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη, επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ έλαβε μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από την τραγωδία του Μπάμπιν Γιαρ. Το 1941, στην τοποθεσία Μπάμπιν Γιαρ στο Κίεβο οι ναζιστές δολοφόνησαν περισσότερα από 100.000 άτομα, κυρίως Εβραίους αλλά ανθρώπους άλλων εθνικοτήτων, Ρομά, Ουκρανούς κ.ά. Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστησαν πλήθος πολιτικών και εκπροσώπων φορέων, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ και της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

«Όσο υπάρχει η μνήμη για τα απάνθρωπα εγκλήματα, τόσο υπάρχει η ελπίδα ότι αυτά δεν θα επαναληφθούν στην ανθρώπινη ιστορία. Τέτοια σκέψη πέρασε από το μυαλό μου βλέποντας την καλλιτεχνική εγκατάσταση “κρυστάλλινο τείχος δακρύων” της δημιουργού Μαρίνας Αμπραμόβιτς.

Ανάμεσα στα πολλά βιβλία, μνημεία και σημεία μνήμης, το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό δημιούργημα καλείται να γίνει μια ισχυρή ανάμνηση στον καθένα ότι η απερίσκεπτη, παρανοϊκή εξολόθρευση ανθρώπων εξαιτίας ιδεολογικών κινήτρων πρέπει να μείνει μόνο στις αναμνήσεις μακρινών τραγικών εποχών. Και υποχρέωση του καθενός την σημερινή ημέρα πρέπει να γίνει το να μην επιτρέπονται εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο μέλλον» αναφέρεται σχετικά με τις εκδηλώσεις μνήμης στην σελίδα του Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ουκρανία.

Ο Επίσκοπος Μιχαήλ είναι πεποισμένος ότι αυτή η τραγωδία έγινε ένα επίπονο μάθημα για όλη την ανθρωπότητα. «Ένα μάθημα από το οποίο μπορούμε και οφείλουμε να βγάλουμε σοβαρά συμπεράσματα για την πορεία μας στο μέλλον. Για το αν έχουμε κάνει τα πάντα ώστε να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο ώστε τέτοιες τραγωδίες όπως του Μπάμπιν Γιαρ να επαναληφθούν στο μέλλον;» συμπληρώνει ο Έξαρχος.

«Θέτοντας στον εαυτό μας αυτό το ερώτημα εμείς σήμερα όσο ποτέ άλλοτε είμαστε κοντά στην συνειδητοποίηση του ότι είναι απαραίτητη η ειλικρινή και αποφασιστική ενότητα της κοινωνίας πάνω στις αρχές του καλού και του αλληλοσεβασμού, έχοντας τη μνήμη για τις απάνθρωπες τραγωδίες του παρελθόντος ώστε ούτε εμείς ούτε οι επόμενες γενιές να είναι αναγκασμένες να χτίζουν νέα «τείχη δακρύων» και να τιμούν τα θύματα από νέες τραγωδίες» καταλήγει στο μήνυμά του ο Επίσκοπος Μιχαήλ.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.