Επίσκοπος Ησυχίας: Το ανδρικό Μοναστήρι “Το Γενέσιον Ιωάννου του Προδρόμου” γιόρτασε την ετήσια πανήγυρή του στις 7-7-23, ( 24-6-23 με το Πάτριο Ημερολόγιο στην Σερβία).

Η Μονή δημιουργήθηκε τον 15ο αιώνα και είναι ευρέως γνωστή ως το μοναστήρι του Ιωάννη, (Манастир Јовања). Βρίσκεται 77 χιλ.ΝΔ του Βελιγραδίου, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον, σε προάστιο του Βάλιεβο. Στην γιορτή παραδοσιακά συρρέουν πιστοί από την ευρύτερη περιοχή.

Την Αρχιερατική Λειτουργία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Βάλιεβου κ.Ησύχιος, με συνεορταστές τον πρωτοπρεσβύτερο π.Φίλιππο, τον προϊστάμενο του Ρωσικού Μετοχίου στο Βελιγράδι Πρωθιερέα π.Βιτάλιο και αρκετούς ιερείς της Επισκοπής. Έψαλλε η χορωδία του Ρωσικού Μετοχίου η οποίου κόσμησε την εορταστική Θ. Λειτουργία.

Στο κήρυγμά του ο κ.Ησύχιος, αναφερόμενος στα γεγονότα που προηγήθηκαν της γέννησης του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, είπε ότι το ίδιο το όνομά του, που σημαίνει «ευλογία του Θεού», εξηγεί τον δρόμο που του δόθηκε στη μαρτυρία του Θεού. Και επεσήμανε: Ο Άγιος Ιωάννης είναι ο πρόδρομος της σωτηρίας μας.

Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε η ακολουθία της ευλογίας του πανηγυρικού άρτου και των σπερμάτων. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με ένα εορταστικό γεύμα που ετοίμασε η αδελφότητα της Μονής για όλους όσους ήρθαν από διάφορα μέρη για να γιορτάσουν μαζί τους την ημέρα του Αγίου Ιωάννη.

Εκ μέρους του οικοδεσπότη, ο πρεσβύτερος ιερομόναχος της μονής, Αρχιμανδρίτης Μιχαήλ, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον Επίσκοπο Ησύχιο για την ηγεσία της λειτουργικής συγκέντρωσης, προς τιμήν του ουράνιου προστάτη αυτού του ιερού ναού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.