Ανακοίνωση για τον π. Ελευθέριο Τάτση εξέδωσαν οι Επίσκοποι και Κληρικοί της Βικτώριας, στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων, ότι κατόπιν μιας σειράς κανονικών παραπτωμάτων στα οποία έχει υποπέσει ο π. Ελευθέριος Τάτσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας οδηγήθηκε στην απόφαση περί παύσης της τιμής όλων των οφφικίων του π. Ελευθερίου, αφαίρεσης της άδειας της πνευματικής πατρότητος και του κηρύττειν τον Θείο λόγο, και κλήσης του σε γραπτή απολογία για τα κανονικά παραπτώματα στα οποία είχε υποπέσει, όπως ορίζουν οι κανονισμοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Για το θέμα είχε γράψει και στο παρελθόν το ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE, κάνοντας λόγο μάλιστα για “κλώνο” Ιερέα στη Μελβούρνη. Ο εν λόγω κληρικός έχει τα τελευταία χρόνια απασχολήσει την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας με την συμπεριφορά του, που δεν άρμοζε σε κληρικό.

Στα κηρύγματά του έδινε… ιατρικές συμβουλές, ήταν εναντίον των εμβολίων, μιλούσε απαξιωτικά για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας και για Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδος, προβάλλοντας τον εαυτό του ως τον μόνο «σωστό» θεολογικά και εκκλησιαστικά.

Η σημερινή απόφαση των Επισκόπων της Βικτόρια έρχεται μετά από υπομονή που επέδειξαν τόσο οι ίδιοι όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας για το συγκεκριμένο ζήτημα, και αφού είχαν προηγηθεί όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση, με τον Αρχιεπίσκοπο να μην δείχνει διάθεση να επιτρέψει να διαιωνίζονται τέτοια φαινόμενα στους κόλπους της Εκκλησίας.

Παρατίθεται η ανακοίνωση
Μετά θλίψεως, αισθανόμαστε την ανάγκη να τοποθετηθούμε επί του ζητήματος που αφορά στην ανάρμοστη συμπεριφορά του αδελφού κληρικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, π. Ελευθερίου Τάτση, ο οποίος επί σειρά μηνών καταφέρεται δημοσίως εναντίον τόσο του Πατριάρχου και του Αρχιεπισκόπου μας, όσο και ημών, των Επισκόπων και κληρικών που διακονούμε στη Μελβούρνη και ευρύτερα στην Πολιτεία της Βικτώριας, βάλλοντας ουσιαστικά εναντίον σύνολης της Εκκλησίας και έχοντας υποπέσει σε σειρά κανονικών παραπτωμάτων.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας προσφάτως ενημέρωσε το χριστεπώνυμο πλήρωμά της σχετικώς με τη στάση και συμπεριφορά του π. Ελευθερίου, παραθέτοντας αναλυτικά τα πραγματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα τους τελευταίους μήνες και ενδεικτικές μόνο δημόσιες τοποθετήσεις του, που στοιχειοθετούν τη θλιβερή παρέκκλισή του από τους Ιερούς Κανόνες και από το ορθόδοξο ήθος και φρόνημα. Κατέκλειε δε με την ευχή ο Θεός να τον φωτίσει και να του δώσει λογισμό μετανοίας και επιστροφής.

Δυστυχώς, ο εωσφορικός εγωισμός του π. Ελευθερίου, τροφοδοτούμενος πιθανόν από ιδιοτελείς παροτρύνσεις των ανθρώπων που τον περιβάλλουν, δεν του επέτρεψε να βαδίσει στην οδό της ειρήνευσης και της μετάνοιας, παρά τον εξώθησε σε έναν νέο κύκλο επιθετικής ρητορικής εναντίον της Εκκλησίας και στη διάπραξη νέων κανονικών παραπτωμάτων.

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπός μας, αναλογιζόμενος ακριβώς την πολυετή διακονία του π. Ελευθερίου στην τοπική Εκκλησία – όχι, ασφαλώς, υπερτερούσα σε σύγκριση με τη διακονία πολλών άλλων κληρικών που έχουν προσφέρει ανάλογα ή πολύ περισσότερα χωρίς να το διατυμπανίζουν, χωρίς να αυτοαποθεώνονται και χωρίς να απαξιώνουν τους Αρχιερείς και τους άλλους τους κληρικούς – επέδειξε εξ αρχής μια ειλικρινή διάθεση συνεννόησης και προάσπισης της ομόνοιας.

Ωστόσο, αυτή η διάθεση του Ποιμενάρχου μας προσέκρουσε στη διαρκώς οξυνόμενη εκ μέρους του π. Ελευθερίου επιθετική συμπεριφορά, χαρακτηριστική της οποίας είναι και η αποστολή προς την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο επιστολής, δια της οποίας κατήγγειλε ψευδώς την εκκλησιαστική του αρχή.

Η συγκεκριμένη επιστολή επεστράφη από τον Πατριάρχη στον π. Ελευθέριο ως απαράδεκτη, αντιβαίνουσα γαρ στην κανονική τάξη της Εκκλησίας, και του επεβλήθη, με απόφαση του Παναγιωτάτου, η ποινή της αφαιρέσεως του οφφικίου του Οικονόμου του Οικουμενικού Θρόνου.

Καθίσταται, ως εκ τούτου, σαφές ότι ο ίδιος ο π. Ελευθέριος, με την ανάρμοστη και παραβατική συμπεριφορά του, προκάλεσε τις εξελίξεις που οδήγησαν στην επιβολή σε βάρος του ποινής εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενόσω η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας και ο Ποιμενάρχης μας επεδείκνυαν καρτερικότητα και σιωπή και ανέμεναν τη μετάνοια και την επιστροφή του.

Εν συνεχεία, ως απόρροια των ανωτέρω εξελίξεων, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπός μας οδηγήθηκε στην απόφαση περί παύσης της τιμής όλων των οφφικίων του π. Ελευθερίου, αφαίρεσης της άδειας της πνευματικής πατρότητος και του κηρύττειν τον Θείο λόγο, και κλήσης του σε γραπτή απολογία για τα κανονικά παραπτώματα στα οποία είχε υποπέσει, όπως ορίζουν οι κανονισμοί της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Προς απογοήτευση όλων μας, ο ελεγχόμενος για τα παραπτώματά του αδελφός κληρικός, δια επιστολής του προς τον Αρχιεπίσκοπο και δια του κηρύγματος που εκφώνησε αντικανονικώς την Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2022, όχι μόνο δεν απήντησε επί της ουσίας στα θέματα για τα οποία εκλήθη να απολογηθεί, αλλά επέμεινε στην τακτική της αυτοεπαίνου και της αυτοαποθέωσης, της συκοφαντήσεως του Αρχιεπισκόπου, όσο και ημών των Επισκόπων και κληρικών, ενώ έφθασε έως το σημείο να εκτοξεύει απειλές εναντίον του Ποιμενάρχου μας, για τις οποίες μπορεί να επιληφθεί η δικαιοσύνη.

Εν κατακλείδι, η ανακοίνωση της παραιτήσεως εκ των καθηκόντων του, όσο και αν μας προκαλεί θλίψη για το γεγονός ότι αποσπάται ένα μέλος από το Σώμα της Εκκλησίας μας, εντούτοις εκτιμούμε ότι συνιστά την ενδεδειγμένη λύση για την ειρήνευση και τη διατήρηση του πνεύματος ομόνοιας, δεδομένων των συνθηκών που είχαν διαμορφωθεί με ευθύνη του π. Ελευθερίου, ο οποίος από καιρό συμπεριφερόταν και δρούσε ως ξένο σώμα προς την Ορθόδοξη Εκκλησία, έχοντας επιλέξει συνειδητά την οδό της αυτονόμησης.

Εμείς, οι Επίσκοποι και οι κληρικοί που υπηρετούμε τον ελληνορθόδοξο λαό της Βικτώριας, ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας να εργαζόμαστε με αφοσίωση για τις ανάγκες του χριστεπωνύμου πληρώματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, να ακολουθούμε τους Ιερούς Κανόνες και να υπακούμε στις αποφάσεις της Μητρός Εκκλησίας και του Αρχιεπισκόπου μας, και κυρίως να επιδεικνύουμε τον δέοντα σεβασμό ο ένας προς τον άλλο, καθώς και προς όλους όσοι διαχρονικά έχουν μοχθήσει για την πρόοδο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού στην πέμπτη ήπειρο.

Καθότι σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει και δεν αποκλείεται κανείς, δηλώνουμε πως δε θα πάψουμε να προσευχόμαστε για τον π. Ελευθέριο, παρακαλώντας τον Θεό να τον φωτίσει και να επαναφέρει τα βήματά του στην κανονική Ορθόδοξη Εκκλησία, μέσα σε πνεύμα αγάπης, ενότητας και αλληλοσεβασμού.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.