Την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων τέλεσε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καλυβίων ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, το απόγευμα της Τετάρτης 8ης Μαρτίου 2023.

Κατά το κήρυγμά του ανέφερε ότι η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η πλέον κατανυκτική περίοδος του εκκλησιαστικού μας έτους. Μίλησε για την καθιέρωση της τελέσεως της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, εξήγησε το τυπικό της Λειτουργίας αυτής.

Υπογράμμισε ότι αυτή η παράδοση της Εκκλησίας αναδεικνύει την ανάγκη οι πιστοί να συμμετέχουν όσο πιο συχνά μπορούν στο μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας και να κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού.

Ειδικά σε αυτή την περίοδο, όπου ο πνευματικός αγώνας και η άσκηση του πιστού αυξάνονται η προσέλευση στο Ποτήριο της Ζωής γίνεται για τον πιστό το απαραίτητο εφόδιο που τον ανατροφοδοτεί πνευματικά και του χαρίζει δύναμη.

Το πρωί της Τετάρτης ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέβη στα Βρουβιανά Βάλτου και προεξήρχε της Εξοδίου Ακολουθίας του π. Ιωάννη Μουτσώκου που τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Κατά την ομιλία του ανέφερε ότι ο π. Ιωάννης πλέον εγκαταλείπει το επίγειο Ιερό Θυσιαστήριο που του εμπιστεύθηκε η Αγία μας Εκκλησία και πορεύεται στο Υπερουράνιο Θυσιαστήριο από όπου θα προσεύχεται για την οικογένειά του, τους συγγενείς του και τα πνευματικά του παιδιά.

Τόνισε ότι ένας ιερέας σφραγίζει με την παρουσία του τον τόπο που διακονεί, τον σφραγίζει με το παράδειγμα και το έργο του και ό π. Ιωάννης υπήρξε ένας καλός κληρικός που το αποδεικνύει αυτό η παρουσία των αρχόντων του τόπου, τόσων κληρικών από την Ιερά Μητρόπολή μας και από τις όμορες Ιερές Μητροπόλεις, αλλά και η παρουσία του πιστού λαού του Θεού.

Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε ο Θεός να αναδείξει καλούς κληρικούς σαν τον π. Ιωάννη και κάλεσε τους ανθρώπους που αγαπούν την Εκκλησία και νοιώθουν την κλίση του Θεού να αποδεχθούν αυτό το κάλεσμα και να προσέλθουν να διακονήσουν με πίστη και φόβο Θεού.

Στην Εξόδιο Ακολουθία συμμετείχαν κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και των Ιερών Μητροπόλεως Άρτης, Καρπενησίου και Θεσσαλιώτιδος, ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλας, ο Πολιτευτής κ. Θανάσης Παπαθανάσης και πλήθος κόσμου που συνδεόταν πνευματικά με τον μακαριστό ιερέα.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.