Μηνύματα με πολλούς αποδέκτες θα στείλει με την παρουσία του ο κ. Βαρθολομαίος επί σχεδόν έξι μέρες στη Βόρεια Ελλάδα.

Μία πολυήμερη επίσκεψη υψηλού συμβολισμού, στο Άγιον Όρος και τη Θεσσαλονίκη, ξεκινά από τις επόμενες μέρες ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, σε μια περίοδο κατά την οποία είναι έντονος ο προβληματισμός τόσο στους κόλπους της ελλαδικής εκκλησίας όσο και της Αθωνικής Πολιτείας. Αιτία από τη μία η αναγνώριση από το Φανάρι της εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας ως Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και από την άλλη η αναταραχή που υπάρχει για την παρουσία και δραστηριότητα εκπροσώπων του ρωσικού παράγοντα σε διάφορες αγιορείτικες μονές. Και αυτό υπό τη σκιά της συνεχιζόμενης κατάληψης από ζηλωτές του κεντρικού κτιρίου της μονής Εσφιγμένου παρά τις τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που τη χαρακτηρίζουν παράνομη, αλλά και της μετωπικής σύγκρουσης του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Μόσχας μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί το Άγιον Όρος από τις 27 ως τις 29 Μαΐου. Στις αρχές του μήνα μετέβη στο Φανάρι αντιπροσωπεία από Αγιορείτες μοναχούς για τη διάρθρωση του αναλυτικού προγράμματος της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, θα επισκεφθεί τις Μονές Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων και Καρακάλλου. Η επίσκεψη αυτή καθόλου τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. O κ. Βαρθολομαίος είχε ανακοινώσει την επίσκεψή του στην Αθωνική πολιτεία από τον Μάρτιο του 2022 κατά τη συνάντησή του στο Φανάρι με τον Kαθηγούμενο της Μονής Εσφιγμένου Αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίο και πατέρες της Μονής, αλλά και με τον Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους, κ. Αθανάσιο Μαρτίνο λίγες ημέρες νωρίτερα.

Τότε, ο κ. Βαρθολομαίος είχε ζητήσει την εκκένωση του κεντρικού κτιρίου της Μονής Εσφιγμένου από καταληψίες και την εφαρμογή των αποφάσεων των ελληνικών δικαστηρίων το συντομότερο δυνατό.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη θα συνοδεύουν στην επίσκεψή του οι μητροπολίτες Μιλήτου, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, Γαλλίας και Πολυανής και Κιλκισίου. Επίσης, ο Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, ο πατριαρχικός διάκονος Ιερώνυμος Σωτηρέλης, ο Διευθυντής του Α’ Πατριαρχικού Γραφείου και ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Κωνσταντίνος Δεληκωνσταντής και ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Νίκος Παπαχρήστου. Στην Αθωνική Πολιτεία αναμένονται να προσέλθουν και πολλοί πολιτικοί και κυβερνητικοί παράγοντες.

Ο κ. Βαρθολομαίος θα εισέλθει με το καραβάκι της γραμμής στο Άγιο Όρος την Παρασκευή 27 Μαΐου το απόγευμα και αφού του γίνει η επίσημη υποδοχή στις Καρυές και η Τράπεζα, θα κατευθυνθεί στην Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου θα διανυκτερεύσει. Το πρωί του Σαββάτου (28/5) θα λειτουργήσει στο παρεκκλήσι της Παναγίας Πορταϊτισσας της Μονής Ιβήρων και στη συνέχεια θα μεταβεί στην¨Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας και ακολούθως στη Μονή Καρακάλλου για προσκύνημα.

Το απόγευμα του Σαββάτου θα περιηγηθεί στις Καρυές, θα επισκεφτεί την Αθωνιάδα Σχολή και το βράδυ θα διανυκτερεύσει στις Καρυές, στον ξενώνα της Ιεράς Κοινότητας.

Σε Καλαμαριά και δήμο Θερμαϊκού

Το πρωί της Κυριακής θα χοροστατήσει στην επίσημη Πατριαρχική Λειτουργία στο Ναό του Πρωτάτου και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη στο επίκεντρο της επίσκεψής του θα βρεθούν οι δήμοι Καλαμαριάς και Θερμαϊκού, όπου θα παραστεί στις εκδηλώσεις «Καλαμαριά 1922-2022 – Μια θάλασσα μνήμες… και γινήκαμε όλοι ένα», με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή.

Ο Πατριάρχης, σύμφωνα με το μέχρι σήμερα προγραμματισμό, θα φτάσει στην προσφυγομάνα Καλαμαριά το απόγευμα της 29ης Μαΐου. Ο δήμος και η Μητρόπολη ετοιμάζουν τελετή υποδοχής στον πεζόδρομο της οδού Κομνηνών, παρουσία του δημάρχου Γιάννη Δαρδαμανέλη, του Μητροπολίτη κ. Ιουστίνου, του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, μελών του δημοτικού συμβουλίου, ιεραρχών και εκπροσώπων φορέων της πόλης.

Ο κ. Βαρθολομαίος θα ξεναγηθεί από τη δημοτική αρχή και τον περιφερειάρχη σε έκθεση ψηφιδωτών, ενώ στη συνέχεια θα παραστεί σε μουσική εκδήλωση, συνοδεία της Ορχήστρας του Μεγάρου Μουσικής. Κείμενα, βασισμένα στην καταστροφή της Μικράς Ασίας θα αναγνώσει ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός.

Την επόμενη μέρα, Δευτέρα 30 Μαΐου ο Πατριάρχης θα παρευρεθεί στη θεμελίωση του «Πάρκου των αισθήσεων» στην Καλαμαριά, ένα σημαντικό έργο που προωθεί ο δήμος για άτομα με αναπηρία.

Λίγο μετά τις 11 θα επισκεφθεί το 23ο δημοτικό σχολείο Καλαμαριάς όπου θα ξεναγηθεί και σε μία έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Καλαμαριά – 100 χρόνια προσφυγούπολη». Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί και παρουσίαση των δομών του δήμου «Ιστορικό Αρχείο Καλαμαριάς Προσφυγικού Ελληνισμού» και «Μουσείο Φωτογραφίας Χρήστου Καλεμκερή».

Στη συνέχεια θα παρευρεθεί στα εγκαίνια της επετειακής έκθεσης ζωγραφικής Ελλήνων ζωγράφων στον πολυχώρο τέχνης του δήμου Καλαμαριάς «Remezzo».

Το απόγευμα της ίδια μέρας ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί τα Απολυμαντήρια της Καλαμαριάς, τόπο με μεγάλο συμβολισμό, καθώς εκεί έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, ξεριζωμένοι από την πατρίδα τους, όπου θα ρίξει στεφάνι στη θάλασσα, αποτίοντας φόρο τιμής.

Έπειτα θα συναντηθεί με εκπροσώπους των Προσφυγικών Συλλόγων των δήμων Καλαμαριάς και Θερμαϊκού.

Την Τρίτη 31 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί επίσημη υποδοχή του Οικουμενικού Πατριάρχη στο κοινοτικό κατάστημα Νέων Επιβατών όπου ο κ. Βαρθολομαίος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Θερμαϊκού.

Ανάμεσα στις προγραμματισμένες εκδηλώσεις που θα παραστεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης βρίσκεται και μία «μίνι κρουαζιέρα – ξενάγηση» με το καραβάκι της θαλάσσιας αστικής συγκοινωνίας για να ευλογήσει τον Θερμαϊκό αλλά και για να δει τη Λιμνοθάλασσα της Επανομής, και τη Λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου.

Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί και μια ξενάγηση στα πολυβολεία της περιοχής, στα οχυρά των Ελλήνων στην αρχαία εποχή αλλά και στο σημείο στο λιμάνι που κάποτε ήταν η είσοδος για όλα τα πλοία.

Και στη Δράμα

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Βόρεια Ελλάδα ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα μεταβεί και στη Δράμα, προκειμένου να ψάλλει τρισάγιο στον τάφο του Μακαριστού Μητροπολίτη Δράμας Κυρού Παύλου, ο οποίος έφυγε τόσο αδόκητα, σε ηλικία μόλις 59 ετών και με τον οποίο συνδέονταν με προσωπική φιλία. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο κ. Βαρθολομαίος καθοδόν προς το Άγιο Όρος, θα κάνει στάση και στη Μονή της Ορμύλιας, ώστε να τελέσει τρισάγιο στη μνήμη του Γέροντα Αιμιλιανού Σιμωνοπετρίτη, ο οποίος υπήρξε μια εμβληματική μορφή της Αθωνικής Χερσονήσου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.