Με συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Νιγηρίας Τζέφρι Ονγεάμα ξεκίνησε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη χώρα της Υποσαχάριας Αφρικής, τη Νιγηρία. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκε ότι ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίου κατά της Covid θα προσφέρει η Ελλάδα σε Νιγηρία και Ανγκόλα.

Ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Νιγηριανό ομόλογό του στην Αμπούτζα και χαρακτήρισε στρατηγική επιλογή την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα υπουργού Εξωτερικών σε αυτή τη χώρα, τη μεγαλύτερη οικονομία της Υποσαχάριας Αφρικής.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Νιγηρία έχουν κοινές θέσεις στο θέμα του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας.

Κατά τη συνάντησή τους, ο Νίκος Δένδιας και ο Νιγηριανός ομόλογός του Τζέφρι Ονγεάμα συμφώνησαν στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη συμβολή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που έχει νιγηριανή καταγωγή. Συζητήθηκαν, επίσης, η συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών, οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και οι προκλήσεις πανδημίας.

Μάλιστα, η Ελλάδα θα λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ Νιγηρίας και Ε.Ε. για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν Μνημόνιο Κατανόησης περί διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας- Νιγηρίας.

Στο πλαίσιο της παραμονής του στη Νιγηρία ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, αναμένεται επίσης να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για θέματα Υγείας, Adeleke Olorunnimbe Mamora, και στη συνέχεια με τον Αντιπρόεδρο της Νιγηρίας, Oluyemi Oluleke «Yemi» Osinbajo.

Την Τρίτη 11 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στην Ανγκόλα όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Tete António.

Οι δυο Υπουργοί Εξωτερικών μετά το πέρας των συνομιλιών θα υπογράψουν Μνημόνιο διμερούς συνεργασίας. Μετά το πέρας της υπογραφής, αναμένεται να υπάρξουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

Στη συνέχεια ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συναντηθεί με την Υπουργό Υγείας, Silvia Lutucuta. Κατόπιν, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Αθλητικό Σχολείο Lubango όπου και θα προσφερθεί ελληνική δωρεά, παρουσία του Υφυπουργού Νεολαίας, Fernando Francisco João.

Την ίδια ημέρα, ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Υπουργό Επικράτειας αρμόδιο για τον Οικονομικό Συντονισμό, Manuel José Nunes Júnior.

Την Τετάρτη, 12 Ιανουαρίου, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να γίνει δεκτός σε ακρόαση από τον Πρόεδρο της Ανγκόλας, João Manuel Gonçalves Lourenço.

Οι ανωτέρω συνομιλίες τόσο στη Νιγηρία όσο και στην Ανγκόλα, οι οποίες εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό της ενεργοποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην αφρικανική ήπειρο, θα εστιάσουν, μεταξύ άλλων, στις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, στην κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και στην ενδυνάμωση των πολιτικών και οικονομικών διμερών σχέσεων με έμφαση στις επενδύσεις.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να υπογραμμίσει τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, οι οποίες βασίζονται στην προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αναφερθεί στις προκλήσεις στην γειτονία της χώρας μας, καθώς και στην υποψηφιότητα για μια θέση μη-μονίμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025-26.

Στο πλαίσιο της συνέχισης της παροχής βοήθειας από την Ελλάδα προς τρίτες χώρες για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να ανακοινώσει την προσφορά δόσεων εμβολίων κατά του COVID-19: 900.000 στη Νιγηρία, μέσω του μηχανισμού COVAX και 100.000 στην Ανγκόλα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.