Ο φετινός Φεβρουάριος έχει 29 μέρες αντί για 28 πράγμα που σημαίνει ότι μιλάμε για δίσεκτο έτος.

Ουσιαστικά δίσεκτο είναι το κάθε έτος έχει 366 ημέρες, αντί για τις 365 που έχουν τα υπόλοιπα έτη. Κατά τη διάρκεια των δίσεκτων ετών, λοιπόν, ο Φεβρουάριος έχει 29, αντί για τις καθιερωμένες του 28 ημέρες.

Τα δίσεκτα έτη λαμβάνουν χώρα κάθε 4 χρόνια και ο τρόπος για να βρείτε εάν κάποιο έτος είναι δίσεκτος είναι πολύ απλός: απλά διαιρέστε το με τον αριθμό 4. Το επόμενο δίσεκτο έτος μετά από το 2024 είναι το 2028, έπειτα το 2032 κ.ο.κ.

@ekklisiaonline

ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑΤΑ ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΣ#lycabettus

♬ original sound – Εκκλησία Online – Εκκλησία Online

Ο λόγος που επινοήθηκαν τα δίσεκτα έτη είναι για να διορθωθούν οι ατέλειες του πολιτικού ημερολογίου σε σχέση με το αστρονομικό. Αν δεν γινόταν αυτή η διόρθωση, σε βάθος πολλών ετών θα είχαμε τον Ιανουάριο καλοκαίρι και τον Ιούλιο χειμώνα.

Το ημερολόγιο αυτό είναι ένα τροπικό ηλιακό ημερολόγιο, με λίγα λόγια καθορίζεται από τη θέση της Γης κατά την περιστροφή της γύρω από τον Ήλιο.

Όμως, το μοτίβο της περιστροφής αυτής στην πραγματικότητα δεν επαναλαμβάνεται σε ακέραιους αριθμούς, καθώς η διάρκεια της ημέρας δεν είναι πάντα σταθερή και υπάρχουν διακυμάνσεις μερικών δευτερολέπτων ή ακόμα και λεπτών. Έτσι, στην πραγματικότητα το κάθε έτος έχει διάρκεια 365 και 6 ώρες περίπου.

Μια απλή λύση για την περίσσεια αυτή, είναι να «μαζεύουμε» τις ώρες αυτές για 4 συνεχόμενα χρόνια, μέχρι να συγκεντρωθεί ένα 24ωρο το οποίο και λαμβάνει χώρα κάθε 4 χρόνια. Αιώνες πριν, στην αρχαία Ρώμη, όταν βρισκόταν σε ισχύ το Ιουλιανό ημερολόγιο, επαναλαμβανόταν η 24η Φεβρουαρίου κάθε 4 χρόνια, αλλά με τον ερχομό του Γρηγοριανού ημερολογίου προστέθηκε μια επιπλέον ημέρα.

29 Φεβρουαρίου – Γιατί θεωρείται γρουσούζικη, ποιες οι προλήψεις

Ήδη από την κλασική εποχή στην αρχαία Ελλάδα, τα δίσεκτα έτη, θεωρούνταν κακότυχα και περιβάλλονταν από μια σειρά μύθους, προλήψεις και δοξασίες. Κάτι τέτοιο βλέπουμε να συμβαίνει και με πολλά άλλα φαινόμενα, των οποίων η επιστημονική εξήγηση δεν έχει γίνει γνωστή στο λαό.

Ειδικότερα, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι εάν κάποιο ζευγάρι παντρευόταν κατά τη διάρκεια ενός δίσεκτου έτους, τότε θα είχε κακή κατάληξη. Επίσης, τόσο στην αρχαία Ελλάδα όσο και στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, υπήρχε η αντίληψη ότι τα αμπέλια που θα φυτεύονταν κατά τη διάρκεια ενός δίσεκτου έτους δεν θα είχαν καλή άνθηση.

Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, μάλιστα, ο Φεβρουάριος θεωρείτο ως ο μήνας των νεκρών, κατά τη διάρκεια του οποίου κυκλοφορούσε ανάμεσα στην ανθρωπότητα ο Άδης, μοιράζοντας δυστυχίες. Έτσι, η προσαύξηση του μήνα αυτού κατά μια μέρα ενέτεινε ακόμα την φήμη του ως «γρουσούζικου».

Ακόμα και σήμερα, πολλοί επιλέγουν όχι μόνο να μην παντρευτούν, αλλά να μην αλλάξουν εργασία, να μην αγοράσουν σπίτι ή αυτοκίνητο, ή ακόμα και να μην κάνουν παιδιά, κατά τη διάρκεια ενός δίσεκτου έτους.

Ειδικότερα για τα παιδιά, εδώ και αιώνες και σε διάφορες κουλτούρες επικρατεί η άποψη ότι εάν γεννηθούν σε δίσεκτο έτος (πόσο μάλλον την 29η Φεβρουαρίου) θα είναι εξαιρετικά άτυχα στη ζωή τους.

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.