Οι παρεμβάσεις της Εκκλησίας για την διατήρηση της ισορροπίας των ενδοοικογενειακών σχέσεων στην σύγχρονη πραγματικότητα ήταν το επίκαιρο θέμα του σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 22-24 Ιανουαρίου, στους χώρους του Εκκλησιαστικού Πνευματικού Κέντρου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως. Το σεμινάριο διεξήχθη υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών με την συνδιοργάνωση της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης και των Ιερών Μητροπόλεων Πέτρας και Χερρονήσου και Ιεραπύτνης και Σητείας, στο πλαίσιο της επιμόρφωσης και της ανάπτυξης των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στις εκκλησιαστικές δομές.

Ο Αγιασμός επί τη ενάρξει του σεμιναρίου τελέσθηκε το πρωί της Τετάρτης 22 Ιανουαρίου από τον Σεβασμ. Μητροπολίτη κ. Γεράσιμο. Ο σεβαστός Ποιμενάρχης καλωσόρισε και χαιρέτισε τους συνέδρους – κληρικούς των Ιερών Μητροπόλεων Πέτρας και Χερρονήσου και Ιεραπύτνης και Σητείας και τους αξιόλογους ομιλητές του σεμιναρίου. Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του προς τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Πανοσ. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη και τον Γενικό Διευθυντή της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Δρ. Θεολογίας κ. Κωνσταντίνο Ζορμπά που εμπιστεύθηκαν στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου την οργάνωση του ενδιαφέροντος αυτού σεμιναρίου και τους παρεκάλεσε να διαβιβάσουν προσωπικές ευχαριστήριες ευχές προς τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Πρόεδρο της Ορθοδόξου Ακαδημίας, Σεβασμ. Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο αντίστοιχα.

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο κ. Παναγιώτης Σκαλτσής, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής και Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κηρύσσοντας την έναρξη του σεμιναρίου. Ο κ. Σκαλτσής εισήγαγε τους συνέδρους στο περιεχόμενο και τους στόχους του προγράμματος και ανέπτυξε το θέμα: «Σύγχρονη εκκλησιαστική προσέγγιση της θεολογίας του γάμου». Ακολούθησαν οι εισηγήσεις της κ. Μαρίας Ρουσοχατζάκη, Λογοπαθολόγου και Συμβούλου Ψυχικής Υγείας και Επικοινωνίας, με θέμα: «Οι φάσεις εξέλιξης της οικογενειακής ζωής» και του Πανοσ. Αρχιμ. Ιωαννίκιου Γιαννόπουλου, Θεολόγου, Αποφοίτου της Ιατρικής Σχολής Ε.Κ.Π.Α. και Διευθυντού του Γραφείου Νεότητος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, με θέμα: «Μεθοδολογία και τρόποι της συμβουλευτικής υποστήριξης της οικογένειας».

Την δεύτερη ημέρα διεξαγωγής του σεμιναρίου, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες: του Πανοσ. Αρχιμ. Ιωαννίκιου Γιαννόπουλου με θέμα: «Εκκλησιαστικές πρακτικές παρεμβάσεις στην υποστήριξη των ενδοοικογενειακών σχέσεων και του γάμου», της κ. Σπυριδούλας Κωσταρά, Επικ. Καθηγήτριας Α.Ε.Α.Α. και του κ. Νικολάου Χουρδάκη, Ψυχολόγου και κατόχου Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Θεολογία με θέμα την στήριξη της οικογενειακής ισορροπίας απέναντι στα προβλήματα της νηπιακής, της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας.

Το επιμορφωτικό σεμινάριο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου με την ομιλία του Πανοσ. Αρχιμ. Συμεών Βενετσιάνου, Γενικού Διευθυντού του Ιδρύματος Νεότητος και Οικογενείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Η ισορροπία της οικογένειας μετά την αναχώρηση των παιδιών». Την κατακλείδα του σεμιναρίου έθεσε Δρ. Θεολογίας, Άρχων Ιερομνήμων της Α.τ.Χ.Μ.Ε. και Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο οποίος συνόψισε τα λεχθέντα και τις εποικοδομητικές συζητήσεις και απόψεις οι οποίες προκλήθηκαν και διατυπώθηκαν στα πλαίσια του διαδραστικού χαρακτήρα του σεμιναρίου αυτού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.