Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας, τελέστηκε την Τρίτη 16 Αυγούστου και ώρα 7:30 μ.μ., στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Διδύμων, επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν του Διδυμιώτη Ήρωα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.), Κωνσταντίνου Μπροδήμα.

Με απόφαση του Συμβουλίου της Κοινότητας Διδύμων του Δήμου Ερμιονίδας έχει οριστεί η 16η Αυγούστου, ως Ημέρα Μνήμης και Τιμής του πεσόντα Ήρωα Κωνσταντίνου Δ. Μπροδήμα.

Ο Κωνσταντίνος Μπροδήμας, επέδειξε τόλμη, γενναιότητα και «έπεσε» ηρωικά μαχόμενος στα μαρτυρικά χώματα της Κύπρου στις 16 Αυγούστου του 1974. Πολέμησε με παράτολμο θάρρος και ύψιστη περιφρόνηση προς τον θάνατο για τις πανανθρώπινες αξίες και τα υψηλά ιδανικά, για την Ελευθερία, την Τιμή και την Αξιοπρέπεια της Εθνικής κυριαρχίας.

Την Επιμνημόσυνη Δέηση παρακολούθησαν συγκινημένοι συγγενείς, φίλοι, συμπολεμιστές, συμπατριώτες και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια στην προτομή του Ήρωα, η οποία βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας δίπλα από το Ηρώο των φονευθέντων συντοπιτών του σε όλους του πολέμους της Ελλάδας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, η Πρόεδρος του Δ.Σ, κα Ελένη Γκαμίλη, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ, Σπύρος Αντουλινάκης, Γεώργιος Πιτσάς, Δαμιανός Κουτούβαλης και η κα Τόνια Αντωνοπούλου, η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Κοινότητας Διδύμων, κα Ελένη Προσίλη, οι Βουλευτές Αργολίδας κ.κ Γιάννης Ανδριανός και Ανδρέας Πουλάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε Αργολίδας, κ. Αναστάσιος Γανώσης ο Δημοτικός Σύμβουλος, κ. Άκης Γούτος και ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου Ερμιονίδας, κ. Παναγιώτης Μέξης.

Αναγνωρίζοντας το μέγεθος και την αξία της προσφοράς και πιστοί στην ηθική υποχρέωση να αποδίδουμε τις πρέπουσες τιμές, σε ανθρώπους που θυσίασαν την ζωή τους για την Ελευθερία, αποτιμήσαμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον Διδυμιώτη Ήρωα της ΕΛΔΥΚ, Κωνσταντίνο Μπροδήμα.

Εκτός από μια απλή ημέρα μνήμης, αποτελεί για όλους εμάς και μέρα μιας βαθιάς περισυλλογής , η οποία μας υποχρεώνει να αναλογιστούμε με σεβασμό την αξία της θυσίας αυτών των ηρώων, καθώς και την ευθύνη και το χρέος που έχουμε απέναντί τους να μην ξεχάσουμε και να είμαστε αταλάντευτα προσηλωμένοι στη μάχη για την Ελευθερία και την Πρόοδο.

Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας, κ. Ιωάννης Γεωργόπουλος, στον χαιρετισμό του έκανε μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό του Ήρωα.

Ολόκληρη η ομιλία:

Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί συγγενείς του εκλιπόντος,

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ανακαλούμε στην μνήμη μας το οδυνηρό καλοκαίρι του 1974. Την τραγωδία, την προδοσία, τους πρόσφυγες, τους αγνοούμενος. Ανάμεσα στους αγνοούμενους -για 43 χρόνια- και ένα δικό μας παλληκάρι, ένας Διδυμιώτης, ο Κωνσταντίνος Μπροδήμας, που από τη μια στιγμή στην άλλη βρέθηκε να πολεμά στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Η σημερινή ημέρα καθιερώθηκε ως Ημέρα Μνήμης και Τιμής του ΕΛΥΚάριου αυτού ήρωα. Είμαστε, λοιπόν, εδώ σήμερα για να μνημονεύσουμε έναν σύγχρονο ήρωα, ο οποίος αγωνίστηκε- παρά το νεαρό της ηλικίας του- για τα ιδανικά της Ελευθερίας. Να μην ξεχάσει κανείς ποιος ήταν! Ο Κωνσταντίνος Μπροδήμας της Δήμητρας και του Δημητρίου το γένος Μπουγιούρα, γεννήθηκε στα Δίδυμα στις 9Απριλίου του έτους 1952, από οικογένεια κτηνοτρόφων. Ήταν το δεύτερο παιδί της οικογένειας, πριν από εκείνον ο Νίκος, μετά ο Τάσος και η Θωμαΐς.

Παρουσιάστηκε στο στρατό ως νεοσύλλεκτος στην Καλαμάτα, τον Ιούλιο του 1972. Πεζικό, Διμοιρίτης Τυφεκιοφόρος η ειδικότητα. Υπηρέτησε για ένα διάστημα στην Δράμα και την Άνοιξη του 1973 μετετέθη στην ΕΛΔΥΚ. Υπηρέτησε εκεί για 15 μήνες και θα απολυόταν στις 21 Ιουλίου του 1974. Στις 19 Ιουλίου έφυγε με το πλοίο «Λέσβος», μαζί με άλλους απολυόμενους στρατιώτες της σειράς του για την Ελλάδα, όταν ξαφνικά τα χαράματα και ενώ το πλοίο βρισκόταν μεταξύ Κάσου και Κρήτης, δόθηκε διαταγή να επιστρέψουν στην Κύπρο, λόγω της κήρυξης του πολέμου. Μαζί του δεν πήρε ούτε τις αποσκευές του, τις παρέλαβε ο αδελφός του από το κέντρο διερχομένων στο Σταθμό Λαρίσης.

Ο Κωνσταντίνος Μπροδήμας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή, πολέμησε γενναία και σε ηλικία 22 χρονών έχασε τη ζωή του στη” Μάχη της ΕΛΔΥΚ”. 318 άνδρες χωρίς άρματα, χωρίς αντιαρματικά, χωρίς αεροπορία αντιμετώπισαν περίπου 6.900 πάνοπλους Τούρκους στρατιώτες. Οι τούρκοι χρησιμοποίησαν στην μάχη βόμβες ναπάλμ, κατακαίγοντας πολλούς απ’ αυτούς. Μια από τις πιο σκληρές μάχες, που κράτησε 3 μέρες, η οποία διδάσκεται στην Βρετανική στρατιωτική ακαδημία και αναφέρεται στο Μουσείο Ιστορίας του Λονδίνου ως μια από τις πιο άνισες μάχες που δόθηκαν ποτέ στην νεότερη ιστορία. Μετά το τέλος της μάχης και επί 43 ολόκληρα χρόνια, ο Κωνσταντίνος Μπροδήμας, ήταν αγνοούμενος.

Τα λείψανά του βρέθηκαν το 2017 και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο DNA. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης και με στρατιωτικές τιμές Ήρωα, την 3η Ιουνίου 2017 επέστρεψε και κηδεύτηκε στην γενέτειρά του, εδώ, στα Δίδυμα. Εδώ που στέκεται και η προτομή του!

Είμαστε περήφανοι!

Κωνσταντίνος Μπροδήμας, Έφεδρος Ανθυπασπιστής – ΑΘΑΝΑΤΟΣ!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.