«Δεν τίθεται ζήτημα οπισθοχώρησης από την πολιτική των δυο κρατών», δηλώνει ο Ερσίν Τατάρ.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται από την τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση που επιμένει στο όραμα της επανένωσης της Κύπρου, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας ισχυρίζεται ότι δεν τίθεται ζήτημα οπισθοχώρησης από την πολιτική των δυο κρατών που προωθεί η ηγεσία του σε συνεργασία με την Τουρκία.

Χρονιά της περίκλειστης Αμμοχώστου το 2023, δηλώνει ο Τατάρ
Advertisement

Σύμφωνα με τον παράνομο «Μπαϊράκ», ο κ. Τατάρ στα πλαίσια της νέας τοποθέτησης του για το Κυπριακό ανέφερε ότι «μετά τη νίκη στις εκλογές και την ανάληψη των καθηκόντων του, προωθήθηκε μια νέα πολιτική (στο Κυπριακό) σε συνεργασία με την Τουρκία» και ότι «δεν υπάρχει επιστροφή από αυτήν». Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή αντιπολίτευση καλείται σήμερα να αποδεχτεί τη νέα γραμμή καθώς «η παλιά πολιτική αντίληψη», όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει την διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία (ΔΔΟ), «δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας απέναντι στη νέα πολιτική».

Ακάρ: Δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκύπριων
Ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε ακόμη ότι δεν παρενέβη στις πρόσφατες «τοπικές εκλογές» και πρόσθεσε ότι ο αρχηγός της τ/κ αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί στον ίδιο «πολύ άδικη κριτική».

«Η έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας, κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον ΟΗΕ να “αναγνωρίσει την τδβκ”, το γεγονός ότι γίναμε μέλος-παρατηρητής του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, όλα αυτά είναι δείκτες της επιτυχημένης συνέχισης αυτής της πολιτικής», ισχυρίστηκε ο κ. Τατάρ, προσθέτοντας ότι οι προηγούμενες τ/κ ηγεσίες που επιδίωξαν λύση με βάση την ΔΔΟ «απογοήτευσαν» τους Τ/κ.

Το Βαρώσι και οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη

Για το ζήτημα του Βαρωσιού, υπενθυμίζοντας ότι η προώθηση του τουρκικού σχεδίου «ξεκίνησε επί πρωθυπουργίας του», ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι «αν και η αντιπολίτευση γνωρίζει τη σημασία της συμβολής αυτού του βήματος στην οικονομία και τον τουρισμό» των κατεχομένων, «βγαίνει και επικρίνει το θέμα (την πολιτική) των Βαρωσίων ανελέητα και με αβάσιμους ισχυρισμούς χωρίς να έχει επιχειρήματα».

«Μιλούν για το άνοιγμα των Βαρωσίων σε συμφωνία με τον ΟΗΕ. Λένε: “Δεν είμαστε εναντίον του ανοίγματος των Βαρωσίων, αλλά δεν πρέπει να γίνει έτσι. Η φόρμουλα που λένε ότι πρέπει να ανοίξει σε συμφωνία με τον ΟΗΕ σημαίνει μόνο ότι το Βαρώσι πρέπει να παραδοθεί στην εποπτεία του ΟΗΕ, να αφαιρεθεί από την κυριαρχία της τδβκ και να χαθεί το Βαρώσι. Δεν έχουν ρεαλιστική πολιτική. Ο μόνος τρόπος για εμάς ήταν να ανοίξουμε τα Βαρώσια υπό την κυριαρχία της τδβκ με την υποστήριξη της Τουρκίας, και αυτό το πετύχαμε. Πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη επιτυχία» είπε.

Αυτό για το οποίο μιλάω, συνέχισε «είναι η υπεράσπιση της κυριαρχίας. Αυτό για το οποίο μιλάω δεν είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης έναντι του ΟΗΕ, αλλά μια σειρά από εξελίξεις που πρέπει να γίνουν όσον αφορά τη συνεργασία των δύο κρατών. Για παράδειγμα, το ζήτημα των υδρογονανθράκων, η δυνατότητα σύνδεσης ολόκληρου του νησιού με την ΕΕ με γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού μέσω της σύνδεσής του με την Τουρκία με καλώδιο, καθώς και η εργασία που πρέπει να γίνει στις διμερείς κυρίαρχες επιτροπές για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης».

«Μιλάω για πολιτική αγκαλιάζοντας την κυριαρχία, το κράτος και την τδβκ. Δυστυχώς, η αντιπολίτευση δεν έχει αυτή την κατανόηση. Επιμένουν να συζητήσουν ακόμα την Ομόσπονδη Κυπριακή Δημοκρατία και τις εγγυήσεις της Τουρκίας, η οποία, κατά τη γνώμη μας, δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή εντός της Ομόσπονδης Κυπριακής Δημοκρατίας, θα συζητήσουν την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και σε περίπτωση οποιασδήποτε συμφωνίας, θα συζητήσουν να μην επιτρέψουν ξανά την επέμβαση της Τουρκίας. Φυσικά, αγωνιζόμαστε ενάντια σε μια νοοτροπία που θα μειώσει τον τ/κ λαό σε μειονότητα εδώ» είπε.

Ο κ. Τατάρ τοποθετήθηκε επίσης και σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για το Κυπριακό, αναφέροντας ότι «Η φράση “επανένωση” κρύβεται πίσω από την ομοσπονδία. Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος όσο και ο Αναστασιάδης το τονίζουν συνεχώς αυτό. Η φράση αυτή εκφράζει την επιθυμία επιστροφής στην προ του 1974 και στην ενιαία δομή. Μια συμφωνία δεν είναι δυνατή με αυτή τη νοοτροπία».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.