Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε την έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για συνομιλίες με τη Ρωσία χαρακτηρίζοντας την έκκληση του ποντίφικα μια εξ’ αποστάσεως «εικονική μεσολάβηση».

Ο Ζελένσκι δεν αναφέρθηκε ευθέως στον Πάπα ή στα χθεσινά του σχόλια αλλά είπε ότι οι ιδέες του Ποντίφικα δεν έχουν καμία σχέση με τις προσπάθειες θρησκευτικών προσωπικοτήτων στην Ουκρανία να βοηθήσουν τη χώρα.

«Μας στηρίζουν με προσευχές, με συζητήσεις και με πράξεις. Αυτό είναι πραγματικά μια Εκκλησία για τους ανθρώπους», είπε ο Ζελένσκι. «Όχι 2.500 χιλιόμετρα μακριά, κάπου, μια εικονική μεσολάβηση μεταξύ κάποιου που θέλει να ζήσει και κάποιου που θέλει να σε καταστρέψει», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTS και προβλήθηκε πριν από δύο ημέρες, ο Πάπας Φραγκίσκος, ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, δήλωσε να μην «ντραπεί να διαπραγματευτεί προτού η κατάσταση επιδεινωθεί». «Πιστεύω πως οι πιο ισχυροί είναι εκείνοι που βλέπουν την κατάσταση, σκέφτονται τους ανθρώπους και έχουν το θάρρος να υψώσουν τη λευκή σημαία και να διαπραγματευτούν», επισήμανε.

Επίσης, και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα απάντησε με δριμύτητα στον προκαθήμενο της Ρωμαϊοκαθολικής Εκκλησίας και δεσμεύτηκε ότι η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί «ποτέ» μπροστά στη Ρωσία. «Η σημαία μας είναι κίτρινη και μπλε. Για αυτήν τη σημαία ζούμε, πεθαίνουμε και θριαμβεύουμε. Δεν θα υψώσουμε ποτέ άλλες σημαίες», είπε ο Κουλέμπα.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ επικρίνει τον Πάπα αναφορικά με την Ουκρανία
Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επέκρινε ζωηρά την έκκληση του πάπα Φραγκίσκου προς την Ουκρανία για να διαπραγματευθεί με τη Μόσχα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν καταλαβαίνει» τη θέση του.

«Δεν καταλαβαίνω», δήλωσε η Μπέρμποκ χθες, Κυριακή, το βράδυ μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Πιστεύω πως ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να γίνουν κατανοητά παρά μόνο όταν τα δεις ο ίδιος», πρόσθεσε η υπουργός, η οποία έχει μεταβεί επανειλημμένα στο Κίεβο από την αρχή του πολέμου.

Στη διάρκεια των συνομιλιών της με παιδιά της Ουκρανίας που πλήττονται από τον πόλεμο, λέει πως αναρωτήθηκε: «Πού είναι ο Πάπας; Ο πάπας οφείλει να έχει γνώση αυτών των πραγμάτων».

Η Μπέρμποκ δήλωσε πως, αν η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της «δεν επιδείξουν δύναμη τώρα, δεν θα υπάρξει ειρήνη».

«Οφείλουμε να είμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εγγυηθούμε ότι μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό της», πρόσθεσε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.