Με κομμένη την ανάσα αναμένουν πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχοι (εκ των οποίων οι 400.000 με εκκρεμείς δίκες) την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα υπόλοιπα αναδρομικών από τις αντισυνταγματικές μειώσεις σε επικουρικές συντάξεις και στα Δώρα κύριων και επικουρικών.

Για τους 400.000 συνταξιούχους οι επιστροφές είναι σχεδόν βέβαιες, πλην όμως τα λεφτά θα έρθουν όποτε τελεσιδικήσουν οι αγωγές τους που θα πάρει χρόνια. Η κυβέρνηση με τον νόμο 4714/2020 που πλήρωσε τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις είπε ότι όσοι έχουν εκκρεμείς δίκες με αγωγές μέχρι την καταβολή των αναδρομικών μπορούν να τις συνεχίσουν και να πάρουν ό,τι επιπλέον αναδρομικά τούς δώσουν τα δικαστήρια.

Απαγόρευσε όμως να κατατεθούν αγωγές από όσους πληρώθηκαν ήδη τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις, αφήνοντας επί της ουσίας μετέωρους πάνω από 600.000 συνταξιούχους, οι οποίοι δικαιούνται μεν να πάρουν πίσω τις μειώσεις από τις επικουρικές και τα Δώρα, αλλά τους απαγορεύτηκε να τις διεκδικήσουν εκ των υστέρων. Απαξ δηλαδή και πληρώθηκαν τα αναδρομικά στις κύριες συντάξεις δεν δικαιούνται να κάνουν αγωγές για τις επικουρικές, εκτός και αν είχαν ήδη αγωγές προτού πληρωθούν.

Η απόφαση που αναμένεται από το ΣτΕ θα ξεκαθαρίζει, όμως, πρώτον, ότι εξακολουθούν να είναι αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και η κατάργηση των Δώρων και, δεύτερον, ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται επιστροφές ανάλογες με αυτές που δόθηκαν για τις ίδιες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, δηλαδή αναδρομικά από τις μειώσεις που επιβλήθηκαν στο 11μηνο Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016. Για το ίδιο 11μηνο θα πρέπει να επιστραφούν τα 800 ευρώ από τα Δώρα κύριων συντάξεων και αντίστοιχα 2 επιπλέον επικουρικές συντάξεις.

Σημειώνεται ότι οι συντάξεις του Δημοσίου είναι πιθανό να μείνουν έξω από τα Δώρα, καθώς αρμόδιο για να κρίνει την επιστροφή τους είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο δεν έχει σαφή θέση. Οι νέες αποφάσεις, πάντως, από τα δικαστήρια για αγωγές που είχαν κατατεθεί πριν από την πληρωμή των αναδρομικών στις κύριες συντάξεις (εκκρεμείς δίκες), όπως αυτή που δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα σήμερα ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, δείχνουν ότι οι συνταξιούχοι πρέπει να πάρουν αναδρομικά 11 μηνών και για επικουρικές και για τα Δώρα!

Η απόφαση είναι η 355/2021 του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθήνας (31ο Μονομελές) επί αγωγής 49 συνταξιούχων της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και αναγνωρίζει (στη σκέψη «13») ότι πέραν των επιστροφών στις κύριες συντάξεις, οι εν λόγω συνταξιούχοι δικαιούνται αναδρομικά για τις μειώσεις επικουρικών και επιπλέον την επιστροφή των Δώρων κύριων και επικουρικών κατά το χρονικό διάστημα από 11-6-2015 έως 30-4-2016. Η υπόθεση θα εκδικαστεί εκ νέου στις 17-5-2021, αφού προσκομιστούν τα ακριβή ποσά επιστροφών για το επίμαχο διάστημα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.