Αν υπάρχει πρόθεση και επιθυμία επιβολής μειώσεων στις επικουρικές, στις δύο κατηγορίες που προανέφερα, τότε αυτό θα πρέπει να γίνει με τον νόμιμο και ενδεδειγμένο τρόπο, που είναι βεβαίως η νομοθέτηση με σαφή και ορισμένη διάταξη νόμου.

Το θέμα αφορά σε όσους έλαβαν μειωμένη επικουρική σύνταξη υποβάλλοντας αίτηση μετά την 1-1-2015 ή όσους έκτοτε έλαβαν αναπηρική σύνταξη με μείωση κάτω του 80%.

Οι επικουρικές συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υπερβολικά χαμηλές, κάτι που οπωσδήποτε θα δικαιολογούσε τη μη περαιτέρω μείωσή τους για τις αιτίες που προανέφερα.

Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποσαφηνιστεί από το Υπουργείο, ώστε, αν όντως υπάρχει τέτοια προσέγγιση, τουλάχιστον να μην έχουμε αποφάσεις απονομών με μειώσεις χωρίς έρεισμα.

Παρ΄ όλα ταύτα κατά την απονομή των μειωμένων επικουρικών ή επικουρικών αναπηρίας, με ποσοστό μικρότερο του 80% επιβάλλεται μείωση, που στην πρώτη περίπτωση φθάνει έως το 30%, ενώ στην δεύτερη έως το 50%. Κατά την άποψή μου, η επιβαλλόμενη μείωση που είναι συμβατή με την κοινωνικοασφαλιστική μας ιστορία αλλά και τη θεωρητική προσέγγιση του περιορισμού της απονεμόμενης παροχής, όταν αυτή λαμβάνει χώρα σε ηλικιακό όριο χαμηλότερο της πλήρους ή με ποσοστό αναπηρίας χαμηλότερο αυτού της βαριάς αναπηρίας, ενώ στην κύρια σύνταξη ευρίσκει έρεισμα στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο, στην επικουρική σύνταξη πραγματοποιείται προεχόντως λόγω μιας κοινωνικοασφαλιστικής πρακτικής του παρελθόντος, η οποία βεβαίως είχε νομοθετημένη βάση και όχι επειδή υπάρχει ρητή διάταξη νόμου.

Για τις κύριες συντάξεις ο νέος τρόπος αφορούσε αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονταν μετά τις 13-5-2016, ενώ για τις επικουρικές, ο νέος τρόπος υπολογισμού αφορούσε σε αιτήσεις που υποβλήθηκαν μετά την 1-1-2015.

Για τις κύριες συντάξεις προβλέφθηκε μείωση έως 30% της εθνικής μόνο και όχι της ανταποδοτικής σύνταξης, σε περίπτωση απονομής μειωμένης σύνταξης, δηλαδή σε ηλικιακό όριο χαμηλότερο της πλήρους.

Για τις επικουρικές συντάξεις ορίσθηκε ότι το ύψος της καθορίζεται από το άθροισμα δύο τμημάτων.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.