Στις 21 Φεβρουαρίου 2024, ο Μητροπολίτης Τσερκάσι και Κανέβ κ. Θεοδόσιος είχε μια μακρά διαδικτυακή συνάντηση με την Julia Jones, Διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής της Μεγάλης Βρετανίας για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος ενημέρωσε τον εκπρόσωπο του βρετανικού κοινοβουλίου σχετικά με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται προς ψήφιση στην Ουκρανία για την απαγόρευση της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, γεγονότα κατασχέσεων εκκλησιών, ποινικές υποθέσεις κατά επισκόπων, αποφάσεις τοπικών αρχών για την ακύρωση των δικαιωμάτων των θρησκευτικών οργανώσεων της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σε οικόπεδα, κυρώσεις που επιβάλλονται στους ιεράρχες της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αντίστροφη επιστροφή (απαλλοτρίωση) ιστορικών κτιρίων εκκλησιών και μοναστηριών από την Εκκλησία και πολλά άλλα πράγματα.

Τα γεγονότα αυτά προκάλεσαν το έντονο ενδιαφέρον του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής λόγω της έλλειψης ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κύκλων του Ηνωμένου Βασιλείου για τα προβλήματα των πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Οι συμμετέχοντες στη διαδικτυακή συνάντηση συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται περαιτέρω για να βρουν τρόπους να βοηθήσουν τους πιστούς και τις θρησκευτικές οργανώσεις της UOC στις δραστηριότητές τους στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτό περιελάμβανε την απόφαση να συναντηθούν στο Κίεβο, όπου ο Μητροπολίτης Θεοδόσιος βρίσκεται τώρα σε κατ’ οίκον περιορισμό ως ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διωκόμενος ιεράρχης της UOC, υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πιστών της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στον διεθνή χώρο.

Εκπρόσωποι της Διεθνούς Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων “Εκκλησία κατά της Ξενοφοβίας και των Θρησκευτικών Διακρίσεων”, εκπρόσωποι επιστημονικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Μεγάλης Βρετανίας θα λάβουν επίσης μέρος στις εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση.

Το αμέσως επόμενο πρωί, μετά από διαδικτυακή συνάντηση εργασίας μεταξύ του Μητροπολίτη Θεοδοσίου και Βρετανών βουλευτών, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας ήρθαν στην κατοικία του Μητροπολίτη στο Κίεβο και την έψαξαν, διακόπτοντας έτσι την εορταστική Θεία Λειτουργία (μνήμη του Αγίου Ομολογητή Πατριάρχη Τίχωνος).

Ο Αμερικανός δικηγόρος και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Robert Amsterdam, ο οποίος βρισκόταν αυτές τις ημέρες στο Κίεβο, θεώρησε το γεγονός αυτό ως σκόπιμη πίεση των υπηρεσιών επιβολής του νόμου προς τον επίσκοπο της UOC και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η οποία αποτυπώνεται στα επίσημα έγγραφα του δικηγόρου.

Το περιστατικό αναφέρθηκε επίσης αμέσως στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας της Μεγάλης Βρετανίας.

Ως αποτέλεσμα του πρωινού ψαξίμου στο σπίτι του επισκόπου από εκπροσώπους της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας δεν βρέθηκε τίποτα παράνομο, αλλά ο μητροπολίτης παρέλαβε άλλη μια “Υποψία” για δήθεν παράνομη δημόσια υπεράσπιση του μοναστηριού στο Τσερκάσι που κατασχέθηκε από μαχητές στις 20 Νοεμβρίου 2023.

Λόγω των βίαιων ενεργειών της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας και της διακοπείσας Θείας Λειτουργίας, οι γιατροί διαπίστωσαν ότι ο μητροπολίτης Θεοδόσιος είχε σοβαρή υπερτασική κρίση.

Ο Μητροπολίτης έχει τώρα μια κατάσταση πριν από το εγκεφαλικό επεισόδιο και το ζήτημα της νοσηλείας του επιλύεται.

Πληροφόρηση: Η κοινοβουλευτική επιτροπή του Ηνωμένου Βασιλείου με την ονομασία “Κοινοβουλευτική Ομάδα όλων των κομμάτων για τη διεθνή ελευθερία της θρησκείας ή των πεποιθήσεων” (The All-Party Parliamentary Group on International Freedom of Religion or Belief) συστάθηκε για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της αυθεντίας της διεθνούς ελευθερίας της θρησκείας ή των πεποιθήσεων ως ανθρώπινου δικαιώματος μεταξύ των βουλευτών, των μέσων ενημέρωσης, της κυβέρνησης και του ευρύτερου κοινού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ένας από τους στόχους της δημιουργίας αυτής της επιτροπής είναι να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και την ευαισθητοποίηση της συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στους διεθνείς οργανισμούς που έχουν σχεδιαστεί για την επιβολή αυτού του ανθρώπινου δικαιώματος.

Διευθύντρια της επιτροπής είναι η κ. Julie Jones. Στην επιτροπή προεδρεύουν οι βουλευτές Jim Shannon και Fiona Bruce, καθώς και η βαρόνη Cox και ο λόρδος Alton, μέλη της Άνω Βουλής του Κοινοβουλίου, Βουλή των Λόρδων.

Πάνω από 170 μέλη του Κοινοβουλίου συμμετέχουν στην επιτροπή αυτή και ενδιαφέρονται για την κατάσταση της ελευθερίας της θρησκείας και των πεποιθήσεων σε χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά ιδιαίτερα σε εκείνες με τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο έχει στενές σχέσεις.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.