Ωστόσο η σχετική διάταξη που κατατέθηκε στην Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει και δυνατότητα παράτασης (και επαύξησης) της έκπτωσης στην τιμή αντλίας και των επιδοτήσεων καυσίμων, για τους επόμενους μήνες.

Αμέσως μετά την Πρωταπριλιά, πέφτει ξανά η τιμή του πετρελαίου κίνησης κάτω από 2 ευρώ πανελλαδικά. Και από τα μέσα Απριλίου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την επιδότηση των 30-50 ευρώ στα καύσιμα, για όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Πρακτικά, από σήμερα ήδη διατίθεται από τα πρατήρια το ντίζελ σε μειωμένη τιμή κατά 14-15 ευρώ το λίτρο (12 ευρώ + ΦΠΑ 17% ή 24% σε νησιά ή ηπειρωτική Ελλάδα αντίστοιχα). Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, σε όλη την χώρα οι αντλίες θα πρέπει να γράφουν τιμές από 1,90 ή 1,80 ευρώ και κάτω για το ντίζελ.

Η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης θα ισχύσει έως 30 Απριλίου, χωρίς να προβλέπονται όρια κατανάλωσης ή εισοδήματος για τους ωφελούμενους. Ωστόσο η σχετική διάταξη που κατατέθηκε στην Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει και δυνατότητα παράτασης (και επαύξησης) της έκπτωσης στην τιμή αντλίας και των επιδοτήσεων καυσίμων, για τους επόμενους μήνες.

Ουσιαστικά η τιμή μειώνεται ξανά σε «προπολεμικά» επίπεδα, κάτω από τα 2,005 ευρώ που είχε φτάσει κατά μέσο όρο πανελλαδικά, «ισοφαρίζοντας» σχεδόν την τιμή της βενζίνης (2,08 μέση τιμή πανελλαδικά).

Για την έκπτωση στη βενζίνη κίνησης αντίστοιχα, προβλέπεται εισοδηματικό κριτήριο 30.000 ευρώ (οικογενειακό εισόδημα) αλλά και το ενδεχόμενο αύξησης επιδότησης έως και 5 ευρώ το μήνα, για όσους επιλέξουν να εκδώσουν την άυλη χρεωστική κάρτα για να πληρώσουν χρησιμοποιώντας το κινητό τους στο POS του πρατηρίου καυσίμων, αντί να ζητήσουν να μπει το επίδομα καυσίμων στον τραπεζικό λογαριασμό τους.

Το επίδομα πρέπει να αξιοποιηθεί μέχρι 31 Ιουλίου 2022. Αλλιώς το δικαίωμα ή τυχόν υπόλοιπο στην κάρτα, χάνεται.

Μέτρα στήριξης εκμεταλλευτών και οδηγών ΤΑΞΙ
1. Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού κατά τον μήνα Απρίλιο 2022 στις υπηρεσίες ταξί, ήτοι επιχειρήσεις με κύριους ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01, όπως αυτοί ισχύουν κατά τη 17η Μαρτίου 2022, συνολικού ύψους 200 ευρώ, για την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους καυσίμων κίνησης των οχημάτων που χρησιμοποιούν, στο πλαίσιο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.

2. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα καθοριστούν ειδικότεροι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για τη χορήγηση της αποζημίωσης, ο τρόπος καταβολής, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του μέτρου.

Όλες οι παραπάνω επιδοτήσεις είναι αφορολόγητες, ανεκχώρητες και ακατάσχετες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιοσδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα για τη χορήγηση της επιδότησης καυσίμων προβλέπονται τα εξής:

Α. ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ
1. Επιδοτείται το κόστος του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κίνησης, που διατίθεται στην εσωτερική αγορά από την 1η Απριλίου 2022 έως την 30η Απριλίου 2022. Το ύψος αυτής ανέρχεται σε 0,12 ευρώ ανά λίτρο, υπολογιζόμενο επί της αξίας των τιμολογίων πώλησης προ ΦΠΑ που εκδίδονται από τα διυλιστήρια.

2. Το τελικό συνολικό ύψος της επιδότησης υπολογίζεται επί των συνολικών λίτρων καυσίμου που διατίθενται στην εσωτερική αγορά από τα διυλιστήρια ή τις εταιρίες εμπορίας καυσίμων προς τα πρατήρια καυσίμων και τους βιομηχανικούς πελάτες.

3. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών δύναται να παρατείνεται το χρονικό διάστημα εφαρμογής του μέτρου και να αναπροσαρμόζεται το ποσό της επιδότησης.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.