Για πρώτη φορά έκδοση ενιαίου ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020.

Συγκεκριμένα, ως προς τα στοιχεία για τις συντάξεις:

§ Πλήθος Συνταξιούχων: 2.486.053

§ Μηνιαίο Ποσό Εισοδήματος: 2.258.621.399,22€

§ Σύνολο Μηνιαίου Ποσού Εισοδήματος από 01/01/2020: 20.274.929.322,59€

§ Μέση Κύρια Σύνταξη: 726,70€

§ Μέση Επικουρική Σύνταξη: 194,37€

§ Πλήθος Νέων Συνταξιούχων με Οριστική Απόφαση Σύνταξης: 19.355

§ Σύνολο Νέων Συνταξιούχων με Οριστική Απόφαση Σύνταξης από 01/01/2020: 153.651

Αυτό σημαίνει ότι κλείνουν τα «παράθυρα» για περαιτέρω διεκδικήσεις αναδρομικών και αυξήσεων πλην αυτών που αντέχει το σύστημα και εγκρίνουν οι θεσμοί.

Η διευκρίνηση αυτή αποτελεί και μήνυμα προς την Κομισιόν η οποία στην πρόσφατη έκθεσή της ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας να ξεκαθαρίσει το θέμα των αξιώσεων των συνταξιούχων για επιστροφή των κομμένων επικουρικών και των δώρων χαρακτηρίζοντας «δημοσιονομικό κίνδυνο» οποιοδήποτε περαιτέρω καταβολή αναδρομικών.

Η έκθεση της Κομισιόν επεσήμανε επίσης πως ενώ το 0,8% του ΑΕΠ που αντιστοιχεί στο 1,4 δισ. ευρώ που θα επιστραφεί (1,3 δισ. καθαρά) ως μια εφάπαξ αποζημίωση δεν έχει αντίκτυπο στην τρέχουσα λειτουργία του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος ούτε στις μελλοντικές συνταξιοδοτικές δαπάνες, σε περίπτωση που η δαπάνη συμπεριλάβει τις επικουρικές και τα δώρα, θα αύξανε την επιβάρυνση κατά 2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, η επιλογή της κυβέρνησης, σύμφωνα με την Ε.Ε., θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω δικαστικές αξιώσεις από συνταξιούχους.

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, αναμένεται να πληρωθούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, τα οποία είναι τα εξής:

-η 4η διμηνιαία δόση του Επιδόματος Παιδιού Α21

Το Επίδομα Γέννησης -τα Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα

– Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – ΚΕΑ

-το Επίδομα Ενοικίου (Στέγασης)

-το Στεγαστικής Συνδρομής

-το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων

-η «Σύνταξη Υπερηλίκων του ν. 1296/1982»

-το Επίδομα Ομογενών «Συνεισφορά Δημοσίου του ν. 4605/2019»

ΟΠΕΚΑ: Αλλαγές στα κριτήρια για ΚΕΑ, Επίδομα παιδιού Α21 και Ενοικίου

Εν τω μεταξύ, αλλαγές αναμένονται στα κριτήρια χορήγησης του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού Α21, επίδομα ενοικίου και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σύμφωνα με όσα προβλέπει σχετική διάταξη του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με τη δημοσίευση του νέου νόμου θα αλλάξουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος παιδιού, του επιδόματος στέγασης (ενοικίου) και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) για όσους έχουν παιδιά που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ειδικότερα θα περιλαμβάνεται πλέον η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών δικαιούχων σε σχολείο, ενώ θα παίζει ρόλο ως προϋπόθεση η «συνέπεια» του παιδιού-μαθητή στην υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή να μη μείνει από απουσίες.

Έτσι, από φέτος, δηλαδή το σχολικό έτος 2020-2021, απαραίτητη θα είναι η όχι μόνο η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών όσων οικογενειών λαμβάνουν τα εν λόγω επιδόματα, αλλά και η εξέλιξή τους εκπαιδευτικά, ώστε να μην μένουν την ίδια τάξη.

Αναλυτικότερα, όσοι έχουν εξαρτώμενο τέκνο για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής του σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής φοίτησής του, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το εξαρτώμενο τέκνο δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.