Ανατροπές σε επιδόματα ΟΠΕΚΑ και σε κοινωνικό τιμολόγιο φέρνουν οι νέες αντικειμενικές αξίες που έχει ανακοινώσει το ΥΠΟΙΚ. Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να πετάξει εκτός χιλιάδες δικαιούχους και το υπουργείο ψάχνει λύσεις.

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών απειλεί χιλιάδες δικαιούχους κοινωνικών επιδομάτων όπως το ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα ενοικίου αλλά και το κοινωνικό τιμολόγιο. Με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών κινδυνεύουν χιλιάδες δικαιούχοι να χάσουν τα συγκεκριμένα επιδόματα καθώς ένα από τα κριτήρια χορήγησης είναι το ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας τους.

Λύση σε αυτό ψάχνει η κυβέρνηση. Ήδη το ΥΠΟΙΚ έχει αυξήσει έως 38% το όριο περιουσία για το επίδομα θέρμανσης, διευρύνοντας και τον αριθμό των δικαιούχων.

Ειδικότερα, το οικονομικό επιτελείο περιμένει τις προτάσεις της ειδικής ομάδας εργασίας η οποία έχει αναλάβει να αξιολογήσει το αποτέλεσμα της αναπροσαρμογής των τιμών ζώνης σε κοινωνικά επιδόματα για να καταλήξει στις παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν τον κίνδυνο απώλειας των κοινωνικών επιδομάτων για χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι αλλαγές

Τα επιδόματα, οι ενισχύσεις και οι φοροαπαλλαγές για τα οποία εξετάζεται «λίφτινγκ» είναι μεταξύ άλλων:

– Το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Για να λάβει ένα νοικοκυριό την ενίσχυση θα πρέπει η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του να μην υπερβαίνει στο σύνολο της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

– Το στεγαστικό επίδομα. Για τη χορήγηση του θα πρέπει μεταξύ άλλων η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος με ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ.

– Το επίδομα θέρμανσης για το οποίο όμως με βάση το νέο καθεστώς τα όρια της συνολικής αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας αυξήθηκαν στα 180.000 ευρώ από 130.000 για κάθε άγαμο και στα 300.000 ευρώ και από 250.000 για έγγαμο δικαιούχο. Θα εξεταστεί εάν απαιτείται νέα παρέμβαση.

– Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ: Οι αντικειμενικές αξίες αποτελούν κριτήριο για την ένταξη των νοικοκυριών στο ΚΟΤ. Για άγαμο χωρίς παιδιά η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας του δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, για οικογένειες ή άλλα πολυπρόσωπα νοικοκυριά το όριο των 120.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος και έως ανώτατο όριο τις 180.000 ευρώ.

– Η έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ. Οι εκπτώσεις 50% και 100% στον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να διατηρηθούν και με το νέο φόρο ακινήτων που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο η αύξηση των αντικειμενικών τιμών φέρνει ανατροπές στην έκπτωση κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς εκτός του εισοδηματικού ορίου θα πρέπει η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας να μην ξεπερνά τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.