Δόθηκε παράταση για τις αιτήσεις – Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα – Έως τις 5 Φεβρουαρίου παρατείνεται η διορία για τις αιτήσεις στο επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Πιο αναλυτικά, η διορία δόθηκε καθώς ο αριθμός των αιτήσεων δεν ξεπερνά τις 400.000 τη στιγμή που οι εκτιμήσεις μιλούσαν για 1,2 εκατομμύρια καταναλωτές που θα εκδήλωναν ενδιαφέρον. Θυμίζουμε ότι η σχετική διορία για τις αιτήσεις, στην πλατφόρμα myΘέρμανση, θα έληγε αύριο Παρασκευή 19 Ιανουαρίου. Η επιδότηση αφορά τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Το ποσό ανέρχεται σε 45 έως 480 ευρώ με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα χορηγηθεί στον καθιερωμένο έναντι ή εκκαθαριστικό λογαριασμό που λαμβάνουν από τον εκάστοτε πάροχό τους.

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Βήμα-βήμα η υποβολή αιτήσεων

Ο ενδιαφερόμενος εισέρχεται στην πλατφόρμα myAADE. Πληκτρολογεί τον αριθμό παροχής ρεύματος της κύριας κατοικίας. Συμπληρώνει τα τετραγωνικά της κατοικίας. Επιλέγει αν είναι ο ιδιοκτήτης, ο μισθωτής ή αν φιλοξενείται στο ακίνητο και προσθέτει τα στοιχεία που του ζητούνται, όπως π.χ. το ΑΦΜ του εκμισθωτή. Τέλος, συμπληρώνει τα στοιχεία επικοινωνίας. Η διαδικασία ολοκληρώνεται με την οριστική υποβολή της αίτησης και αμέσως ο ενδιαφερόμενος ενημερώνεται αν η δήλωσή του έγινε «αποδεκτή» ή αν «απορρίφθηκε», καθώς και τους λόγους της μη έγκρισης.

Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Ποιοι κόβονται

Σημειώνεται πως δεν είναι αποδεκτή η αίτηση για αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τον οποίο έχει εγκριθεί επίδομα θέρμανσης που αφορά τη χειμερινή περίοδο 2023-2024 από άλλες πηγές (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.). Επίσης, δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από έναν δικαιούχο για το ίδιο χρονικό διάστημα, όπως και για περισσότερες της μιας αίτησης από τον ίδιο ΑΦΜ. Παράλληλα, «εκτός» μένουν και όσοι δεν πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ισχύουν, τα οποία είναι τα ίδια με το επίδομα θέρμανσης, όπως για παράδειγμα: εισόδημα μέχρι 16.000 ευρώ για τον άγαμο και εισόδημα έως 24.000 ευρώ για τον έγγαμο, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, εισόδημα έως 29.000 ευρώ για τη μονογονεϊκή οικογένεια, συν 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο, μετά το πρώτο, η αξία της περιουσίας να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ για άγαμους, υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει, η αξία της περιουσίας να μην ξεπερνά τις 300.000 ευρώ για έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2022. Επιπλέον, εφόσον πρόκειται για ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα, τα συνολικά ακαθάριστα έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτωμένων, κατά τον ν. 4172/2013 τέκνων, δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 80.000 ευρώ.

Πώς υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης

Οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι γύρω στο ένα με 1,2 εκατομμύριο νοικοκυριά, ενώ το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ, ανάλογα με τον τόπο τον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία του δικαιούχου. Συγκεκριμένα, για τη χορήγησή της ενίσχυσης αξιοποιούνται δεδομένα που αφορούν τους Ταχυδρομικούς Κώδικες, τους δήμους και τους οικισμούς της χώρας. Πρόκειται για τις βαθμοημέρες, που αποτελούν δείκτη για τη δριμύτητα κλίματος μιας περιοχής και χρησιμοποιούνται στον υπολογισμό των φορτίων θέρμανσης ενός κτιρίου και της απαιτούμενης κατανάλωσης ενέργειας για τη θέρμανσή του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.