Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι πρώτες πληρωμές στους δικαιούχους θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα και τον Νοέμβριο, και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος του έτους. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η επιτάχυνση της διαδικασίας υποβολής, έγκρισης και στη συνέχεια καταβολής των χρημάτων για τους δικαιούχους.

Επίδομα θέρμανσης: Κριτήρια και δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια οι πληρωμές για το επίδομα θέρμανσης ξεκινούσαν λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.

Σε αυτό το πλαίσιο στο οικονομικό επιτελείο «τρέχουν» προκειμένου να καταφέρουν και τεχνικά η πλατφόρμα υποδοχής των αιτήσεων στο myΘέρμανση να είναι έτοιμη έως τα τέλη Οκτωβρίου. Προϋπόθεση βέβαια για αυτό είναι η ΚΥΑ να εκδοθεί σύντομα προκειμένου οι συγκεκριμένες αποφάσεις να «κουμπώσουν» στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει διάφορα σενάρια σχετικά με τη μέθοδο πληρωμής των δικαιούχων, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία. Η γενική αρχή που προβλέπει ότι αποζημιώνεται όποιος έχει τιμολόγια παραμένει, ωστόσο, στο τραπέζι υπάρχουν και εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να αποζημιωθούν όσο το δυνατό περισσότεροι καταναλωτές.

Οι ίδιες πηγές, μάλιστα, δεν αποκλείουν ένα μεγάλο μέρος του επιδόματος να καταβληθεί εντός του 2021 και να αφορά τις αγορές πετρελαίου που θα γίνουν μέσα στο προσεχές διάστημα, αναζητώντας ωστόσο ακόμα τη μέθοδο επιλογής των δικαιούχων.

Σήμερα, πρώτη μέρα διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης πωλείται Από 1,14 έως 1,17 ευρώ ανά λίτρο όταν πέρυσι τέτοια εποχή ήταν περίπου στα 0,75 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα και στις 15 Απριλίου, οπότε και ολοκληρώθηκε η διάθεσή του, στα 0,95 ευρώ.

Κριτήρια και δικαιούχοι
Το επίδομα χορηγείται για αγορές πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή άλλων καυσίμων θέρμανσης και για αγορές καυσόξυλων ή πέλλετ για όσους διαμένουν μόνιμα σε ορεινές περιοχές με πληθυσμό μέχρι 2.500 κατοίκους.

Δικαιούχοι του επιδόματος είναι:
1. Φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ). Ειδικά για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ή ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης.

2. Τα φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση των επιδοτούμενων με την παρούσα ειδών καυσίμων θέρμανσης, για τα ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όσοι:
κατείχαν το 2020 αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη,
είναι κατά τη διάρκεια του 2021 δήλωσαν «φιλοξενούμενοι»
διέθεταν το 2020 Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο.
H βάση υπολογισμού του επιδόματος από τα 220 ευρώ αυξάνεται στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής), ενώ το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ και το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Με το νέο τρόπο υπολογισμού το επίδομα για κάθε παιδί θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

Παράλληλα αυξάνονται τα εισοδηματικά κριτήρια:
Από 12.000 για τον άγαμο, σε 14.000 ευρώ.
Σε περίπτωση οικογένειας, το επίδομα ανέρχεται σε 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, αντί για 2.000 ευρώ που ίσχυε έως σήμερα.
Συνεπώς το εισοδηματικό όριο αυξάνεται: Από 24.000 για την οικογένεια με δύο παιδιά, στα 26.000 ευρώ,
Από 26.000 για την οικογένεια με τρία παιδιά, στα 29.000 ευρώ.
Επίσης αυξάνονται τα περιουσιακά κριτήρια:
Από 130.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τον άγαμο, στα 180.000 ευρώ
Από 250.000 αξία ακίνητης περιουσίας για τους έγγαμους, στα 300.000 ευρώ.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.