ΕΠΙΔΟΜΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ: Χωρίς επίδομα ενοικίου και χωρίς αναδρομικά από 1ης/1/2019 μένουν δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που υπέβαλαν αιτήσεις με βάση τα εισοδήματα του 2018 και παρότι πληρούν τα όλα τα κριτήρια για να πάρουν το μηνιαίο ποσό που είναι από 70 ευρώ για ένα άτομο ως 210 ευρώ για πολυμελή οικογένεια, εντούτοις οι αιτήσεις τους απορρίπτονται. Τι θα γίνει με συντάξεις.

Οι αποφάσεις για το επίδομα ενοικίου λέει όμως ότι για τη χορήγηση ή μη του επιδόματος λαμβάνεται, μεταξύ άλλων, υπόψη το «εισόδημα του τελευταίου εκκαθαρισμένου έτους», δηλαδή το εισόδημα του 2018.

Επειδή όμως όταν άνοιξαν οι αιτήσεις δεν είχαν αρχίσει να υποβάλλονται οι δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2018, το υπουργείο Εργασίας και ο ΟΠΕΚΑ όρισαν ως κριτήριο το εισόδημα του 2017, που ήταν διαθέσιμο από την ΑΑΔΕ με τις δηλώσεις που έγιναν πέρυσι.

Για την πρώτη εφαρμογή, δε, του μέτρου, η απόφαση λέει ότι όσοι κάνουν αίτηση ως το τέλος Απριλίου και πληρούν τα κριτήρια θα πάρουν αναδρομικά το επίδομα ενοικίου για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Όσοι κάνουν αίτηση για το επίδομα ενοικίου και πληρούν τα κριτήρια με το εισόδημα του 2018, πετάγονται έξω και η αίτησή τους απορρίπτεται επειδή ο ΟΠΕΚΑ και η ΗΔΙΚΑ δεν έχουν πάρει στο αρχείο τους το εισόδημα του 2018, αλλά βλέπουν αυτό του 2017, το οποίο για πολλούς ήταν υψηλότερο από τα κριτήρια που ορίζει η απόφαση και για το λόγο αυτόν θεωρούνται μη δικαιούχοι.

Παρότι όμως με το εισόδημα του 2018 πιάνουν το κριτήριο για το επίδομα, εντούτοις η αίτηση κόβεται γιατί στο σύστημα διασταύρωσης των στοιχείων τους έχει μείνει ακόμη το εισόδημα του 2017 και δεν έχει ανεβεί το χαμηλότερο εισόδημα του 2018 που εμφανίζεται με τη φετινή τους φορολογική δήλωση.

Τι θα γίνει με τις συντάξεις για το 2019.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.