Επιχείρηση που έχει προσλάβει εργαζόμενους μέσω του προγράμματος των 100.000 θέσεων εργασίας, μπορεί να τους θέσει σε αναστολή; Τι θα γίνει με την επιδότηση του μη μισθολογικού τους κόστους;

Εξαιτίας της φύσης της σύμβασης εργασίας εκείνων που προσλήφθηκαν με το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας, η οποία είναι επιδοτούμενη, καθώς καλύπτονται και καταβάλλονται από το κράτος για έξι μήνες το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, ορθότερη είναι η άποψη ότι εκείνοι δεν δύναται να τεθούν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας.

Κατ’ εξαίρεση, εκείνοι μπορούν να τεθούν σε αναστολή μόνο στην περίπτωση, που η επιχείρηση στην οποία εργάζονται έχει αναστείλει υποχρεωτικά τη λειτουργία της καθώς και στην παρόμοια περίπτωση που η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται είναι μεν πληττόμενη πλην όμως έχει θέσει το 100% των εργαζομένων της σε αναστολή.

Στις ανωτέρω εξαιρετικές περιπτώσεις, η σύμβαση των εργαζόμενων αυτών αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η αναστολή της σύμβασης εργασίας τους. Ως εκ τούτου αν ένας εργαζόμενος, που έχει τεθεί για ένα μήνα σε αναστολή και έχει προσληφθεί με το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας κατά την 1η Νοέμβριου, η σύμβαση του, θα διαρκέσει έως τον Μάιο και όχι μέχρι τον Απρίλιο.

4) Οι εργαζόμενοι κοινωφελούς εργασίας μπορούν να τεθούν σε αναστολή και να λάβουν τα 800 ευρώ;
Παρομοίως, οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας, δεν μπορούν να τεθούν σε αναστολή, με εξαίρεση την περίπτωση που η επιχείρηση στην οποία εργάζονται έχει αναστείλει υποχρεωτικά με απόφαση του κράτους τη λειτουργία της.

Είναι αναγκαίο να διευκρινιστεί ότι στην ανωτέρω περίπτωση οι εργαζόμενοι κατ’ εξαίρεση θα τεθούν σε αναστολή, αλλά το μοναδικό ευεργέτημα που θα αποκομίσουν από αυτή είναι η παράταση των συμβάσεων τους για ισόχρονο διάστημα. Δυστυχώς δεν θα καταφέρουν να λάβουν αποζημίωση ειδικού σκοπού, εξαιτίας της νομικής σχέσης με την οποία απασχολούνται και συνδέονται με την επιχείρηση, η οποία δεν είναι εξαρτημένη, και της ήδη μισθολογικής τους επιδότησης από τον κρατικό μηχανισμό.

5) Υπάρχει προστασία απέναντι στις απολύσεις;
Για την απάντηση αυτού του ερωτήματος πρέπει να διακρίνουμε σε δύο είδη επιχειρήσεων: α) στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους και β) σε πληττόμενες βάσει ΚΑΔ επιχειρήσεις.

Στην πρώτη κατηγορία, οι εργαζόμενοι προστατεύονται κατά απόλυτο βαθμό από την καταγγελία της σύμβασης εργασίας τους για όσο χρονικό διάστημα η επιχείρηση παραμείνει κλειστή με απόφαση του κράτους. Ωστόσο, στην περίπτωση, που η επιχείρηση αρχίσει να επαναλειτουργεί, τότε οι απολύσεις απελευθερώνονται και δεν υφίσταται σχετική υποχρέωση και δέσμευση του εργοδότη, ο οποίος δύναται να προβεί σε καταγγελία συμβάσεων εργασίας κατ’ αρχήν νόμιμα.

Τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι το μέτρο του lockdown θα λάβει παράταση, προκύπτει πλήθος ερωτημάτων σε ό,τι αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας, το Δώρο Χριστουγέννων και την κανονική άδεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει την επέκταση του μέτρου των αναστολών συμβάσεων εργασίας -και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις- και τον Δεκέμβριο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.