Το ποσό του επιδόματος, ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων και την κατηγορία ισοδύναμου οικογενειακού εισοδήματος, προσδιορίζεται ως εξής.

Για την Α κατηγορία:

70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Για την Β κατηγορία:

42 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 42 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 84 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.
Για την Γ κατηγορία:

28 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 28 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο
επιπλέον 56 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Χωρίς αίτηση θα χορηγηθεί στους περισσότερους δικαιούχους το επίδομα ακρίβειας που θα χορηγηθεί σε πέντε κατηγορίες πολιτών ως έκτακτο «Δώρο Πάσχα 2022», στο πλαίσιο στήριξης απέναντι στις τεράστιες ανατιμήσεις.

Η ώρα της πληρωμής και της πίστωσης των λογαριασμών πλησιάζει και είναι πλέον θέμα λίγων ημερών. Ακαθόριστο είναι μέχρι στιγμής αν τα χρήματα θα μπουν σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων ή αν θα μπουν σε διαφορετικές ημερομηνίες. Σε κάθε περίπτωση, αυτά που γνωρίζουμε, μέχρι στιγμής, από επίσημες δηλώσεις είναι τα εξής:

Έκτακτο επίδομα 200 ευρώ: Τη συγκεκριμένη έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα λάβουν χαμηλοσυνταξιούχοι, ΑμεΑ και ανασφάλιστοι υπερήλικες. Παρότι στην τροπολογία αναφέρεται ως καταληκτική ημερομηνία πληρωμής η 21η Απριλίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έχει δηλώσει ότι τα 200 ευρώ θα πιστωθούν τη Μ. Τρίτη, 19 Απριλίου.

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Η επιπλέον δόση θα προηγηθεί της τακτικής που θα καταβληθεί μετά το Πάσχα, στις 30 Απριλίου. Θα δοθεί το πιθανότερο τη Μ. Τρίτη 19 Απριλίου.

Επίδομα παιδιού Α21: Όπως είχε ανακοινώσει η υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, στόχος είναι να καταβληθεί το «μπόνους» επίδομα επίσης τη Μ. Τρίτη, 19 Απριλίου.

Αναλυτικά οι πέντε κατηγορίες που θα λάβουν έκτακτο επίδομα
676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι
625.000 οικογένειες με παιδιά
241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος
166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα
34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες
Ποιοι χάνουν το επίδομα 200 ευρώ
Το εισοδηματικό κριτήριο για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι στα 7.200 ευρώ. Αν όμως έχουν εισόδημα 600 ευρώ από τη σύνταξη, αλλά και πρόσθετο εισόδημα από άλλες πηγές, όπως για παράδειγμα από ενοίκια, τότε χάνουν τα 200 ευρώ.

Ένας ακόμα «κόφτης» είναι το ύψος του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος που έχει τεθεί στα 14.400 ευρώ. Αν λοιπόν ένας συνταξιούχος έχει σύνταξη 600 ευρώ τον μήνα, αλλά ο/η σύζυγος έχει πάνω από 600 ευρώ, τότε αποκλείεται από τους δικαιούχους.

Ισχύουν όμως και περιουσιακά κριτήρια. Ακόμα και αν το οικογενειακό εισόδημα είναι μέχρι 14.400 ευρώ, όμως η αξία της ακίνητης περιουσίας είναι πάνω από 200.000 ευρώ, και σε αυτή την περίπτωση χάνεται το άτυπο «Δώρο Πάσχα».

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.