Αν η προσωπική διαφορά ήταν έστω 200 ευρώ, τότε τα 144 ευρώ της αύξησης συμψηφίζονται και μειώνουν ισόποδα την προσωπική διαφορά, η οποία από τα 200 ευρώ πέφτει στα 56 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση ο συνταξιούχος δεν παίρνει αύξηση στην τσέπη, αλλά το κέρδος του είναι ότι από τα 200 ευρώ που είχαν βγει εκτός σύνταξης με την προσωπική διαφορά, παίρνει πίσω τα 144 ευρώ.

Η προσωπική διαφορά θα καθορίσει αν οι αυξήσεις θα φτάσουν και στην τσέπη, καθώς ο νόμος 4670 λέει ότι η προσωπική διαφορά συμψηφίζεται με την αύξηση και ό.τι περισσέψει καταλήγει ως πραγματική αύξηση στο συνταξιούχο.

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 40 χρόνια ασφάλισης και μισθό 2.000 ευρώ, που η αρχική του σύνταξη υπολογίστηκε στα 1.320 ευρώ, έχει με τον επανυπολογισμό του νόμου Κατρούγκαλου ανταποδοτική σύνταξη 856 ευρώ και εθνική 384 ευρώ, δηλαδή 1.240 ευρώ, και παίρνει άλλα 80 ευρώ ως προσωπική διαφορά για να μην έχει μείωση από την αρχική σύνταξη των 1.320 ευρώ. Με τον επανυπολογισμό του νόμου Βρούτση η ανταποδοτική σύνταξη θα αυξηθεί στα 1.000 ευρώ, γιατί ο συντελεστής αναπλήρωσης ήταν 42,8% και πήγε στο 50%. Η αύξηση που παίρνει είναι 144 ευρώ, δηλαδή κατά 16,82%.

Μαζί με την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ, ο συνταξιούχος θα παίρνει 1.384 ευρώ μικτά. Από την αύξηση των 144 ευρώ, τα 80 ευρώ θα συμψηφιστούν με την προσωπική διαφορά, η οποία και θα μηδενιστεί. και τα υπόλοιπα 64 ευρώ θα είναι καθαρή αύξηση στην τσέπη.

Οι αυξήσεις θα πληρωθούν αναδρομικά από 1ης/10/2019 που ισχύει ο νόμος 4670, αλλά στις παλιές συντάξεις, επειδή οι αυξήσεις θα δοθούν σε βάθος πενταετίας, ο νόμος λέει ότι τα αναδρομικά θα είναι μόνο από την πρώτη δόση. Ετσι, ένας συνταξιούχος που θα έχει αύξηση 100 ευρώ (πάνω από την προσωπική διαφορά) θα πάρει αναδρομικά από το 1/5 της αύξησης, που είναι τα 25 ευρώ, που σημαίνει ότι θα πάρει αναδρομικά 500 ευρώ (20Χ25=500).

Ο επανυπολογισμός γι’ αυτές τις τρεις κατηγορίες θα γίνει πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, γιατί υπάρχουν τεχνικά προβλήματα που αν δεν διορθωθούν θα βγουν λάθος ποσά.

Το μυστικό, ωστόσο, για να περάσουν οι αυξήσεις στην τσέπη είναι στην προσωπική διαφορά που «κληρονόμησαν» οι παλαιοί συνταξιούχοι από το 2019. Η προσωπική διαφορά είναι η μείωση που έγινε στις παλιές συντάξεις καθώς επανυπολογίστηκαν με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου και όσες βγήκαν μικρότερες αποφασίστηκε τελικά να πάρουν τη διαφορά της μείωσης σε σχέση με την παλιά σύνταξη. Αυτή η διαφορά (μείωση) είναι διαφορετική για τον καθένα και γι’ αυτό ονομάστηκε «προσωπική διαφορά» που καταβάλλεται με τη νέα επανυπολογισμένη σύνταξη.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.