«Ανέζησε η Σοφόκλειος Τραγωδία, ανέζησε η Ηλέκτρα εμπρός εις το πολυάριθμον κοινόν που εξεκίνησε όχι μόνον από τας Αθήνας δια να παρακολουθήση την υψηλήν αυτήν μυσταγωγίαν αλλά και από πολλάς γειτονικάς της Επιδαύρου γωνίας της Πελοποννήσου».

Με αυτά τα λόγια ο Τύπος της εποχής περιέγραφε την πρώτη -μετά την αρχαιότητα- παράσταση που δόθηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Ήταν 11 Σεπτεμβρίου του 1938 όταν ανέβαινε στο «ωραιότερο θέατρο του κόσμου» η Ηλέκτρα του Σοφοκλή, από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη.

Η τραγωδία του Σοφοκλή παίχτηκε στην αρχαία ορχήστρα της Επιδαύρου, χωρίς σκηνικά και φωτισμούς με το φυσικό φως του απογεύματος. Η μετάφραση ήταν του Ι.Ν. Γρυπάρη, οι ενδυμασίες του Αντώνη Φωκά και η «εκγύμναση του χορού» της Λουκίας Σακελλαρίου. Την Ηλέκτρα ερμηνεύσε η Κατίνα Παξινού, ενώ τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας υποδύθηκε η Ελένη Παπαδάκη.

Το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, που έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, θεωρείται το τελειότερο αρχαίο ελληνικό θέατρο από άποψη ακουστικής και αισθητικής. Κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Πολύκλειτο τον Νεότερο σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Παυσανίας με την μέγιστη χωρητικότητα θεατών στην Επίδαυρο να φτάνει τους 13.000 – 14.000 και την παράσταση «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή να αποτελεί την πρώτη παράσταση της σύγχρονης εποχής της.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.