Επέτειος του ΌΧΙ-Αγία Σκέπη: Διπλή εορτή η 28η Οκτωβρίου: Θρησκευτική, της Αγίας Σκέπης και Εθνική, το κοσμοϊστορικό “Οχι”. Θα πρέπει να σημειώσουμε, αρχίζοντας το γραφτό μας, ότι η καθαυτό εορτή της Αγίας Σκέπης, εορτάζετο την 1η Οκτωβρίου. Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδος (21 Οκτωβρίου 1952) μετετέθη την 28η Οκτωβρίου του ιδίου μηνός και ενσωματώθηκε με την Εθνική μας Εορτή της 28ης Οκτωβρίου.

Επέτειος του ΌΧΙ-Αγία Σκέπη: Διπλή Εορτή στις 28 Οκτωβρίου

Εορτάζονταν την 1η Οκτωβρίου η Αγία Σκέπη και μετά γιατί ενσωματώθηκε, όπως προαναφέραμε με την Εθνική μας Εορτή της 28ης Οκτωβρίου.

Η Παναγία των Βλαχερνών

Κατά την αγρυπνία (Παννυχίδα) στον Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, ο Άγιος Ανδρέας (πρόκειται για τον Άγιο Ανδρέα τον κατά Χριστόν σαλόν – εορτάζει στις 28 Μαΐου) και ο συμπαρών μαζί του Επιφάνιος, είδαν στις 4 τη νύκτα την Παναγία να περιστοιχίζεται από χορό προφητών, αποστόλων και αγγέλων και να απλώνει το μαφόριόν της και να σκεπάζει τους χριστιανούς από τους επαπειλούντας εκείνες τις ημέρες κινδύνους.
Ο λαός της Βασιλευούσης, περίτρομος από την απειλή των Αγαρηνών, επήρε θάρρος από το παραπάνω όραμα, το οποίο περιληπτικά αναφέραμε και άντλησε ελπίδα, η οποία τους οδήγησε στην απαλλαγή από τον κίνδυνο των επιδρομέων.

Από τότε καθιερώθηκε ως μια από τις Θεομητορικές Εορτές “όθεν εδόθη ημάς του φυγείν απ’ αυτών η Σκέπη, δι’ ης ως διά θυρεού φυλαττόμεθα εκ των βελών αβλαβείς”, λέγει σχετικά το τροπάριο.
Η επέτειος του ΟΧΙ: Αλλά και ημείς οι Ελληνες έχουμε ήδη ένα πρόσθετο και πρόσφατο λόγο προσφυγής προς την Παναγία για τους επικρεμασθέντες πάνω μας κινδύνους αλλοφύλους, όπως έγινε και το 1940 με τους Ιταλούς και το ιστορικό ΟΧΙ την 28ην Οκτωβρίου.
Μία περίπτωση, που σημειώθηκε όταν μια μεγάλη χώρα, η Ιταλία, επιβουλεύτηκε την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική μας ελευθερία.

Μια επιβουλή και ταπεινή πρόκλησις για τη χώρα μας, η οποία αποκρούστηκε θαρραλέα και νικηφόρως. Αυτήν τη νικηφόρο έκβαση πανηγυρίζει το έθνος μας ευχαριστώντας συγχρόνως την Παναγία μας, την Υπέρμαχο Στρατηγό, για τη Σκέπη και Προστασία Της στο Γένος μας.

 

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.