Αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά την έμπρακτη ευαισθησία της για την διατήρηση και την τόνωση της Ιστορικής Μνήμης η Ιερά Μητρόπολις Ηλείας πρωτοστατεί στον Εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση στην Ηλεία. Πέραν από τις ως τώρα επαφές με φορείς του τόπου και της Περιφερείας Δυτικής Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε ευρεία συνάντηση εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγων και εκπαιδευτικών φορέων το απόγευμα της Τρίτης 16 Ιουνίου 2020, στην Αίθουσα της Αποστολικής Διακονίας στον Πύργο, μετά από σχετική πρόσκληση του Μητροπολίτου κ. Γερμανού.

Ο κ. Γερμανός, έκανε εισήγηση επί του προγράμματος και ζήτησε από τους παρευρισκομένους να εκθέσουν τις προτάσεις και τις θέσεις τους για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών που θα λάβουν χώρα εντός του 2021 σε όλη την Ηλεία.

Δόθηκε ο λόγος σε πολλούς από τους παρόντες και σε πρώτο επίπεδο καθορίστηκε ένα πλαίσιο ομιλητών στις διάφορες τιμητικές εκδηλώσεις μνήμης, ενώ προτάθηκαν και προσκλήσεις σε πανεπιστημιακούς, ερευνητές και συγγραφείς για το Θεολογικό Συνέδριο της Ι. Μητροπόλεως, που θα έχει κεντρικό θέμα το 1821 (μέσα από τις πανελλήνιες διαστάσεις του, αλλά και την συνάρτησή του με την Εκκλησία και τον ιστορικό χώρο της Ηλείας) και θα φιλοξενηθεί σε Πύργο, Γαστούνη και Αμαλιάδα τον Νοέμβριο του 2021.

Παρεμβάσεις επί των ως τώρα σχεδιασμών έκαναν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλειος Γιαννόπουλος, ο Πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Αθανάσιος Φωτόπουλος, ο επιχειρηματίας κ. Κων. Παναγιωτόπουλος και οι εκπαιδευτικοί κ. Παύλος Παγκράτης και κ. Γεώργιος Κουρκούτας. Επίσης, ο Μητροπολίτης Γερμανός μίλησε και για την Πανελλήνια εκδήλωση που θα λάβει χώρα στην Λαμπεία-Δίβρη, στις 27 Ιουλίου 2021, με την συμμετοχή της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, για να τιμηθούν οι πρωταγωνιστές της Παιδείας του τουρκοκρατούμενου Ελληνισμού και το εκεί υπάρχον Κρυφό Σχολειό, ενώ επεσήμανε ότι και σχετικές εκδόσεις από την Μητρόπολη θα βοηθήσουν στην προσέγγιση του όλου θέματος.

Το παρών έδωσαν πέραν των άλλων ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασ. Γιαννόπουλος, ο εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη κ. Νικ. Κοροβέση, ο Δήμαρχος Πηνειού κ. Ανδ. Μαρίνος, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Πύργου κ. Τάκης Αντωνακόπουλος, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Αρχ. Ολυμπίας, ο πρ. Δήμαρχος Γαστούνης και συγγραφέας κ. Κων. Λούρμπας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Ιστορίας «Χαράλαμπος Βιλαέτης» κ. Θεόδωρος Λάμπρος, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου κ. Αθαν. Δασκόπουλος, ο λογοτέχνης κ. Γιάννης Νικολόπουλος, ο Πρόεδρος της ΠΕΘ Ηλείας κ. Νικ. Ζαχαριάδης, ο διευθυντής του 2ου Γυμνασίου Πύργου κ. Γ. Κομιώτης κ.ά.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.