Στόβων Δαβίδ: Χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αχρίδος και Μητροπολίτη Σκοπίων κ.κ.Ιωάννη, τελέστηκε πολυαρχιερατική Θ. Λειτουργία την Κυριακή των Αγ,Πάντων 19 Ιουνίου, στην γυναικεία Ι.Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που βρίσκεται σε καταπράσινο ειδυλλιακό προάστιο των Σκοπίων.

Την ημέρα αυτή ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος των Στόβων και τοποτηρητής Στρωμνίτσης κ.Δαυίδ, συμπλήρωσε δεκαπέντε έτη από την χειροτονία του σε Επίσκοπο.

Στην εορταστική ιεροτελεστία συμμετείχε ο ελθών από την Κροατία, Πανιερώτατος Επίσκοπος Σλαβονίας και Πάκρατς Ιωάννης. Επίσης συλλειτούργησαν ο Παν/τος Επίσκοπος Μπρεγκαλνίτσας {αρχ.Άστιβος και τα νυν Στιπ} και τοποτηρητής Μοναστηρίου Πελαγονίας κ.Μάρκος, καθώς επίσης και ο εορτάζων

Αρχιγραμματέας της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος κ.Δαυίδ. Έλαβαν μέρος ιερείς και διάκονοι από διάφορες μητροπόλεις.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου τον Θ. λόγο κήρυξε καταλήλως ο Σλαβονίας κ.Ιωάννης. Στο τέλος της Λειτουργίας ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης συνεχάρη τον Επισκόπο Δαβίδ, για την ευδόκιμη 15ετή αρχιερατεία του. Ο κ.Δαυίδ ακολούθως μίλησε και τον ευχαρίστησε με ευγνωμοσύνη για τα θερμά του λόγια.

Στην συνέχεια εκτελέστηκε ειδικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα στον αύλειο χώρο της Μονής, υπό την καθοδήγηση του ηθοποιού κ.Θωμά Vitanov. Την μουσική (φωνητικά και καβάλια) ερμήνευσαν τα ζευγάρια Βαγγέλης & Μάγια Damjanski και Γιώργος & Ζβετλάνα Donevi.

Επίσης στην ίδια εκδήλωση έγινε και βιβλιοπαρουσίαση των δυο βιβλίων του Επισκόπου κ. Δαβίδ, «Τέχνη και Αποκάλυψη» και «Έξω από σύνορα» τα οποία κυκλοφόρησαν φέτος 2022, από τον εκδοτικό οίκο «Μακαβαίοι» των Σκοπίων. Για τα βιβλία μίλησαν ο κ.Δημήτριος Σταθαράς (θεολόγος) και η κ.Janinka Nevceva (μουσικός).

Μετά το πέρας παρατέθηκε τράπεζα αγάπης, σε όλους τους παραβρεθέντες, ρασοφόρους και λαϊκούς.

Ο Σλαβονίας κ.Ιωάννης, (από την Κροατική περιοχή του ποταμού Δούναβη), έχει σπουδάσει λογοτεχνία στο Ζάγκρεμπ, θεολογία στο Βελιγράδι και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Διετέλεσε αλεξιπτωτιστής στην 63η Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία του Σερβικού στρατού. Μιλάει αγγλικά, ρωσικά και Εβραϊκά, γνωρίζει επίσης, Γερμανικά, Ελληνικά και πολλές σλαβικές γλώσσες.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.