Στη Λαύρα του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ βρίσκεται από χθες ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλος προκειμένου να προεξάρχει των ιερών ακολουθιών με αφορμή τις λατρευτικές εκδηλώσεις για τα 600 χρόνια από την ανακομιδή του ιερού λειψάνου του Αγίου και την ίδρυση της Λαύρας.

Στο καθολικό της Λαύρας, που είναι αφιερωμένο στην Αγία Τριάδα και βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου Σεργίου, ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας χοροστάτησε στην ακολουθία του μικρού Εσπερινού ενώ ανέγνωσε και τους χαιρετισμούς στον Άγιο Σέργιο. Στο πλαίσιο των εορτασμών μεταφέρθηκε στο ναό η περίφημη εικόνα της Αγίας Τριάδας ζωγραφισμένη από τον Αντρέι Ρουμπλιόφ, τον οποίο η Ρωσική Εκκλησία τιμά ως άγιο, που βρίσκεται στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ.

“Φέτος, κατόπιν αιτήματός μου προς τις αρχές, τη γιορτή μας κοσμεί η παρουσία στον ιερό αυτό ναό της θαυματουργής εικόνας της Αγίας Τριάδας, που φιλοτέχνησε ο Άγιος Αντρέι Ρουμπλιόφ. Αυτό είναι το μεγάλο ιερό του τόπου μας. Μας συνδέει με την εποχή του Αγίου Σεργίου, την εποχή ακριβώς που η Ρωσία μας, όντας σε μεγάλο κίνδυνο από εξωτερικούς και εσωτερικούς εχθρούς, συγκεντρώθηκε για να γίνει, με τη χάρη του Θεού, μια μεγάλη δύναμη στο μέλλον”, ανέφερε στην αρχή της ομιλία του ο Μακαριώτατος.

Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναφερθεί στο γεγονός ότι τόσο η Εκκλησία όσο και ο λαός της Ρωσίας χρειάζονται ενότητα και αυτή επιτυγχάνεται μέσα από την προσήλωση στην παράδοση και τους Αγίους.

“Σήμερα λοιπόν που, ως γνωστόν, έχουν έρθει ταραγμένοι καιροί, πόσο σημαντικό είναι να είναι μαζί μας η εικόνα της Αγίας Τριάδας. Μια εικόνα που όχι μόνο μαρτυρεί την ενότητα και τη δύναμη του Θεού, αλλά αποκαλύπτει και ένα ορισμένο ιδανικό της κοινής ζωής, που εκφράζεται στην πνευματική ενότητα των ανθρώπων. Ας διατηρήσει λοιπόν η πατρίδα μας, οι λαοί μας, η Εκκλησία μας αυτή την ενότητα, χωρίς την οποία η ρωσική γη δεν έχει δύναμη. Και πιστεύουμε ότι με τις προσευχές του Αγίου Σεργίου του Ραντονέζ, υπό την Προστασία της Υπεραγίας Θεοτόκου, το ρωσικό κράτος και ο λαός μας θα διατηρηθούν σε ενότητα, πίστη και πνευματική δύναμη. Αμήν”, κατέληξε.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.