Θα είναι ένα ταξίδι της καρδιάς μας, ένας μοναδικός προορισμός, με ιστορία, πικρή μεν αλλά γεμάτη πολιτισμό, νοσταλγία και βέβαια αναφορά και προσδοκία για σύγχρονη συνεργασία των γειτονικών λαών μας. Η Σμύρνη θα είναι η επόμενη τιμώμενη Μεσογειακή πόλη για τη «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2020. Με το τρίπτυχο, Πολιτισμός – Συνεργασία – Ενότητα, ολοκληρώνουμε και φέτος μια γεμάτη γιορτή, που πλέον καθιερώθηκε, που προβάλλει την πόλη και την περιοχή μας, αναδεικνύει την Ιερά μας Μητρόπολη και τον φορέα της στον πολιτισμό, την «Μαγνήτων Κιβωτό» και τους ανθρώπους της, κυρίως όμως την αδιάρρηκτη σχέση του Βόλου και της Μαγνησίας με τη θάλασσα και τις πόλεις της Μεσογείου». Αυτά είπε, μεταξύ άλλων, γεμάτος συγκίνηση και χαρά, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, με την ολοκλήρωση του θεσμού, πλέον, της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2019», την Παρασκευή 14/6, στην παραλία του Βόλου∙ έναν θεσμό που συνεχίζει να αφήνει όλο και εντονότερα το ίχνος του στις καλοκαιρινές δραστηριότητες πολιτισμού της περιοχής μας, που τον χαρακτηρίζει η ποιοτική συμμετοχή δεκάδων φορέων, η επιτυχημένη οργάνωσή του, αλλά και η διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση θεατών και επισκεπτών.

Με αυτά τα χαρακτηριστικά πραγματοποιήθηκε και φέτος, για πέμπτη συνεχή χρονιά, η «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2019» στον ίδιο φιλόξενο χώρο, έμπροσθεν του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Ξεκίνησε την Πέμπτη 6/6, με περισσότερες συνεργασίες, πλουσιότερο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων, και συνέχιση της τιμητικής αναφοράς σε πόλεις και περιοχές της Μεσογείου, αλλά και σε προσωπικότητες που η δράση τους έχει αναφορά στη Θάλασσα.

Εξαιρετική αίσθηση έκανε η επιλογή της τιμώμενης Μεσογειακής πόλης, της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, λόγω της μεγάλης σχέσης της Μαγνησίας, του Βόλου και του Πηλίου, και τον λόγο αυτό προσήλθε και κήρυξε την έναρξη ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

Συνδιοργανώθηκε και φέτος με τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου (Ο.Λ.Β. Α.Ε.), την Περιφέρεια Θεσσαλίας- Περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου, τον Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου, ενώ συνεργάστηκαν και συμμετείχαν περί τους πενήντα Αθλητικοί και Πολιτιστικοί φορείς και Σύλλογοι του Βόλου.

Την Παρασκευή 14/6, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις με τη μεγάλη Συναυλία του Μουσικού Σχολείου Βόλου, που είχε τίτλο: «Τραγουδώντας την Ελλάδα μας». Το γεγονός αυτό δεν ήταν ακόμη μια συναυλία ή ακόμη μια συμμετοχή. Σηματοδότησε τη μεγάλη αναφορά του Σεβ. Μητροπολίτου μας στη Νεολαία και στην Παιδεία, τιμώντας παράλληλα την εξαιρετική παρουσία του Μουσικού Σχολείου όχι μόνο στην πόλη μας, αλλά και στην Ελλάδα ολόκληρη!

Τέσσερις ήταν οι βασικοί άξονες των φετινών δράσεων και εκδηλώσεων:

Οι μαζικές παρουσιάσεις Παραδοσιακών χορών, Μουσικής, αλλά και εδεσμάτων, στην παραλία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Εξαιρετική η συμμετοχή του κορυφαίου Λυκείου Ελληνίδων Βόλου με ειδικά για την περίσταση ετοιμασμένο πρόγραμμα, του Χορευτικού Συνόλου «Η ΔΗΜΗΤΡΙΑΣ», αλλά και πολλών άλλων παραδοσιακών χορευτικών συνόλων. Ήταν και φέτος η Φιλαρμονική του Δήμου Βόλου, ο Φορέας Πολιτισμού «ΙΩΝΙΑ», με την ορχήστρα και τον Νεκτάριο Δεμελή, αλλά την πολυμελή υπό την Κορνηλία Μαυρογιάννη, η Κιθαριστική Ορχήστρα Βόλου του Γιώργου Φουντούλη, η Βολιώτικη Χορωδία με τη μαέστρο Στάσα Τζάλλα, ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών, η Χορωδία και Ορχήστρα του Δημοτικού Σχολείου «Άγιος Ιωσήφ» και το Μουσικό Σχολείο Βόλου.

Η κορύφωση έγινε με τον Στέφανο Κορκολή και τη Σοφία Μανουσάκη. Όλα τα μουσικά σύνολα παρουσίασαν ενότητες ειδικά για την Αλεξάνδρεια.

Οι Εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφίας και συλλογής Αστρονομικών αντικειμένων, στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο, στον νέο και καθιερωμένο πλέον χώρο του επιβατικού σταθμού του λιμανιού, στο κτίριο «Τσικρίκη» και στον γυναικωνίτη του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης!

Τιμητική, ξεχωριστή και με ειδική σημειολογία η έκθεση της Ελένης Παύλου – Grossmann, των Λαρισαίων Μιλτιάδη και Γιάννη Χριστάκη, του νέου φωτογραφικού φορέα Volos Lens του Αργύρη Ζαφειρίδη, του γιατρού Θεόδωρου Περράκη και της πρωτοπαρουσίαστης συλλογής Αστρονομικών αντικειμένων, βιβλίων και γκραβούρας της οικογένειας Αθανασίου Ζαφραντζά.

Οι συμμετοχές με περίπτερα των Βιβλιοπωλών, που ξαναζωντάνεψαν την «Γιορτή του Βιβλίου», των Γυναικείων Συνεταιρισμών και της Οικολογικής Γεωργίας και Χειροτεχνίας.

Και τέλος, ο Ναυταθλητισμός, με την βράβευση του Ολυμπιονίκη Βασίλη Πολύμερου, τον Ι.Ο.Β.Α.Θ., τον Ο.Φ.Α. Μαγνησίας και τον Ν.Ο.Β.& Α., χάρις στον οποίο είχαμε φέτος το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανοιχτής θάλασσας όλων των κατηγοριών.
Ξεχωριστή, τέλος, η παρουσίαση Εθνογραφιών και ψηφιακών αφηγήσεων, για την ολοκλήρωση του προγράμματος «Πηλιορείτες εν Αιγύπτω: Αρχειακή Εθνογραφία με την οπτική των νέων τεχνολογιών και του διαδικτύου», υπό την εποπτεία του Καθηγητή Εμμανουήλ Βαρβούνη και του Δρ. Αλέξανδρου Καπανιάρη.

Για ακόμη μια χρονιά, η «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2019» έδωσε τη δυνατότητα στην Ιερά μας Μητρόπολη, διά της «Μαγνήτων Κιβωτού», να αναδείξει τη δυναμική και τις δυνατότητες που έχει η περιοχή μας σε επίπεδο εξωστρέφειας και συνεργασίας. Εκατοντάδες άνθρωποι, σύλλογοι και φορείς συνεργάστηκαν και φέτος και δημιούργησαν μια εννεαήμερη γιορτή στον Βόλο με πολλές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τους Βολιώτες και τους επισκέπτες, με επίκεντρο την Αλεξάνδρεια, την θάλασσα και τον πολιτισμό της. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, γεγονός που γεμίζει ικανοποίηση και δίνει τεράστια ώθηση στον διοργανωτή φορέα για να συνεχίσει, ώστε να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο αυτός ο πολύ επιτυχημένος θεσμό για την περιοχή μας.

Η «Μαγνήτων Κιβωτός» ευχαριστεί θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης για την «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2019», κυρίως τους συμμετέχοντες φορείς, και προπάντων τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, το Λιμεναρχείο Βόλου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Βόλου, τους εθελοντές των χριστιανικών ομάδων, τους εργαζόμενους στην Ι.Μ.Δ., τους Πατέρες και το προσωπικό του Ι.Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τους επαγγελματίες της γύρω περιοχής, για την υποστήριξη και την ανοχή, τον Νίκο Καλοβιδούρη και τους συνεργάτες του, προπάντων όμως τους επισκέπτες του Βόλου, που «αγκάλιασαν» τις εκδηλώσεις, καθώς και τους πολυπληθείς θεατές, που από πολύ νωρίς καταλάμβαναν θέσεις στον Άγιο Κωνσταντίνο και είχαν πάντοτε με έναν «καλό λόγο» να ευχαριστήσουν και να προτρέψουν και για άλλα τους διοργανωτές.

Αίσθηση έκανε και πάλι το αναμνηστικό της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2019», φιλοτεχνημένο ειδικά για τη διοργάνωση από τον Εικαστικό Γιάννη Παπαϊωάννου, μέλους του Δ.Σ. της Μαγνήτων Κιβωτού».

Με αναφορά στη Μεσογειακή πόλη της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου θα συνεχιστούν οι δράσεις και οι εκδηλώσεις που θα γίνονται καθόλη την περίοδο μέχρι το τέλος του 2019, με ακόμη ποιο έντονη συμμετοχή της ίδιας της τιμώμενης πόλης.

Έχει προγραμματιστεί η παρουσία του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, συνεργασία με την οργάνωση «Φίλοι της Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας» και τον πρόεδρό της Ανδρέα Ζαΐμη, διαλέξεις, εικαστικές και λογοτεχνικές αναφορές, παρουσίαση των Ευεργετών από τον Ελληνισμό της Αιγύπτου, παρουσιάσεις βιβλίων, και θα ολοκληρωθούν με τον προγραμματισμό Εκπαιδευτικής – Προσκυνηματικής επίσκεψης στην Αλεξάνδρεια, όπως καθιερώθηκε πλέον, με την επίσκεψη στην Κάτω Ιταλία το προηγούμενο έτος.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.