Την Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ στην Πάφο, η Επαρχιακή Ημερίδα Πάφου του Προγράμματος Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων για το σχολικό έτος 2017 – 2018. Το Πρόγραμμα αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκαν τέσσερεις εργασίες:

Το μοναστήρι της Παναγίας Χρυσολακούρνας και η εκκλησία του Αγίου Τρύφωνα στο χωριό Στενή Πάφου (Γυμνάσιο Πόλεως Χρυσοχούς).
Η παλαιοχριστιανική βασιλική Παναγίας Χρυσοπολίτισσας – Αγίας Κυριακής Πάφου (Γυμνάσιο Παναγίας Θεοσκέπαστης Πάφου ).

Νεόφυτος Έγκλειστος μιλά: Σημεία των Καιρών (Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου).
Η μεταμόρφωση ενός ναού: από την Παναγία την Χρυσοπολίτισσα στην Αγία Κυριακή (4ος – 16ος αιώνας) (Λύκειο Αγίου Νεοφύτου).
Στο πλαίσιο του Προγράμματος, μαθητές και μαθήτριες, υπό της καθοδήγηση καθηγητών τους, επισκέφθηκαν εκκλησιαστικά μνημεία, τα περιέγραψαν, πήραν συνεντεύξεις και ετοίμασαν εργασίες, τις οποίες παρουσίασαν στα σχολεία τους και στην Ημερίδα. Τόσο το περιεχόμενο των εργασιών όσο και η παρουσίασή τους ήταν ιδιαίτερα αξιόλογο.

Στην Ημερίδα διαβάστηκε ο χαιρετισμός του έντιμου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη, από τον Επαρχιακό Επιθεωρητή Πάφου κ. Στέλιο Θεοφίλου, στη συνέχεια ο χαιρετισμός του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου από τον Πρόεδρο του Συνοδικού Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας της Κύπρου, Επίσκοπο Μεσαορίας κ. Γρηγόριο, ο οποίος και κήρυξε την έναρξη των εργασιών της Ημερίδας εκ μέρους του Μακαριωτάτου, και στη συνέχεια ο χαιρετισμός του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Πάφου κ. Γεωργίου, τον οποίο ανέγνωσε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αρσινόης κ. Νεκτάριος.

Στην Ημερίδα παρέστησαν ο Επιθεωρητής του Μαθήματος Θρησκευτικών, κ. Γιώργος Κάκκουρας, ο Διευθυντής του Σχολείου, κ. Ανδρέας Ιωσήφ, συνεργάτες του Γραφείου Προσκυνηματικών Περιηγήσεων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες.

Η επαρχιακή Ημερίδα έκλεισε με την επίδοση των ενθυμίων που δόθηκαν σε όλους τους συμμετέχοντες, μαθητές και μαθήτριες.

Ραφαήλ Χ. Μισιαούλης

Συνοδικό Γραφείο Προσκυνηματικών Περιηγήσεων της Εκκλησίας Κύπρου.

Επαρχιακή Ημερίδα Μαθητικών Θρησκευτικών Περιηγήσεων Πάφου

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.