Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το προβλεπόμενο τυπικό, ιερούργησε ο ιμάμης του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, Σοφολογιότατος Ζάκι Σίντι Μοχάμεντ - Παραβρέθηκε και ο Τούρκος πρόξενος στην Θεσσαλονίκη Εφέ Τζεϊλάν.

Eπανετάφησαν το πρωί στο δημοτικό κοιμητήριο Σημάντρων, του δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, τα οστά 201 μουσουλμάνων που είχαν έρθει στο φως στη διάρκεια εργασιών για την ανέγερση του Κλειστού Δημοτικού Γυμναστηρίου στην περιοχή, σε θέση που πριν το 1913 υπήρχε οθωμανικό νεκροταφείο.

Στην τελετή, που πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το προβλεπόμενο τυπικό, ιερούργησε ο ιμάμης του Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών, Σοφολογιότατος Ζάκι Σίντι Μοχάμεντ.

Αναπέμποντας προσευχές και δεήσεις τα οστά εναποτέθηκαν με σεβασμό στο σημείο ταφής, με φορά προς τη Μέκκα, ενώ στο σημείο τοποθετήθηκε και μαρμάρινη πλάκα, με την επιγραφή -σε ελληνικά και τουρκικά- «Τόπος ταφής και μνήμης μουσουλμάνων, παλαιών κατοίκων της Καρκάρας».

Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει τα εξής: «Στο πλαίσιο του σεβασμού που η Ελληνική Πολιτεία αποδίδει στους νεκρούς, ανεξαρτήτως θρησκείας ή καταγωγής, πραγματοποιήθηκε σήμερα, στα Σήμαντρα Χαλκιδικής, επαναταφή οστών 201 σορών Μουσουλμάνων, παλαιών κατοίκων Καρκάρας, τα οποία ανακαλύφθηκαν κατά την ανέγερση γυμναστηρίου».

«Αποφασίσαμε να χτίσουμε ένα κλειστό γυμναστήριο στον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου των Σήμαντρων κι εκεί έγινε η ανακάλυψη ότι υπήρχαν 201 σκελετοί μουσουλμάνων, κατοίκων του οικισμού Κακαρά, ο οποίος μαρτυρείται από τα βυζαντινά χρόνια», ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Εμμανουήλ Καρράς, εξηγώντας πως επρόκειτο για μια τυχαία ανακάλυψη καθώς «δεν υπήρχε καμιά μαρτυρία από κανέναν κάτοικο των Σήμαντρων για την ύπαρξη του νεκροταφείου».

Ο ίδιος εξήρε τη συνεργασία με το ΥΠΕΞ και την Αρχαιολογική Υπηρεσία, που οδήγησε στη σημερινή τελετή, εξέφρασε την ευχή «να γαληνέψουν οι νεκροί» και σημείωσε πως «ήταν υποχρέωσή μας να το κάνουμε αυτό καθώς εδώ, στην Ελλάδα, γεννήθηκε η Δημοκρατία» και πρέπει να αποδίδεται η δέουσα τιμή, όπως σήμερα, στους νεκρούς οποιουδήποτε θρησκεύματος».

Στην τελετή, το Υπουργείο Εξωτερικών εκπροσώπησε ο διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων Θεσσαλονίκης Ιωάννης Βικελίδης και η υποδιευθύντρια Κατερίνα Τσαμπικίδου, ενώ το «παρών» έδωσαν -μεταξύ άλλων- ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Εφέ Τζεϊλάν και εκπρόσωποι άλλων ξένων διπλωματικών αποστολών, όπως οι γενικοί πρόξενοι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Γεωργίας.

Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη, Εφέ Τζεϊλάν, συνομίλησε με τους ιμάμηδες για τις λεπτομέρειες του τελετουργικού της ταφής, συμμετείχε στην προσευχή και στη συνέχεια, σε δηλώσεις του, τόνισε -μεταξύ άλλων- πως πρόκειται για μια «σημαντική τελετή για την επαναταφή των οστών των προγόνων μας που ζούσαν εκείνη την εποχή σε αυτή την περιοχή», επισήμανε ότι έγινε μια πολύ λιτή τελετή με ό,τι άρμοζε από πλευράς θρησκείας, και ευχαρίστησε τον δήμαρχο Νέας Προποντίδας και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την πρόσκληση να παραβρεθεί στη σημερινή διαδικασία προκειμένου, όπως είπε, να μπορέσει να προσευχηθεί για τη γαλήνη των ψυχών αυτών των ανθρώπων.

«Αυτή τη στιγμή, στην Τουρκία βρίσκονται ακόμη εν ζωή τα εγγόνια αυτών των ανθρώπων, Οθωμανών υπηκόων εκείνης της εποχής. Στη Σμύρνη και στην Αττάλεια ζουν οι περισσότεροι απόγονοι», σημείωσε ο Τούρκος γενικός πρόξενος, ευχόμενος «οι ψυχές όλων των νεκρών που βρίσκονται σ’ αυτό το νεκροταφείο να γαληνέψουν».

Τον περασμένο Φεβρουάριο η Άγκυρα είχε ζητήσει εξηγήσεις από την Αθήνα, για την «απομάκρυνση οθωμανικού νεκροταφείου στην περιοχή της Χαλκιδικής, χωρίς τη δέουσα προσοχή» όπως ανέφερε τότε, ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.