ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ΓΙΟΡΤΗ : Στη γιορτή του Αποστόλου Ανδρέα, εορτάζει το Πρωτόθρονο Οικουμενικό Πατριαρχείο, θεωρώντας ότι αποτελεί ιδρυματική Εκκλησία του Αποστόλου.

Άγιος Ανδρέας-30 Νοεμβρίου γιορτή : Μετά το πέρας της Θ. Λειτουργίας μοιράζονται στους πιστούς λουκουμάδες, ως αντίδωρο της συμμετοχής τους στην πανήγυρη. Πώς προέκυψε όμως το ἐθιμο?

Ο Ιησούς βρίσκεται σε περιοδεία με τους μαθητές του διδάσκοντας και κηρύττοντας. Βρίσκονται λοιπόν στο χωριό του αποστόλου Ανδρέα, πεινασμένοι και διψασμένοι. Ο Ανδρέας τον προσκαλεί στο σπίτι του μαζί με τους υπολοίπους.

Φτάνοντας όμως εκεί, η γυναίκα του τον ενημερώνει ότι δεν υπαρχει τίποτε άλλο παρά νερό, αλεύρι, λάδι και μέλι. Ο Ανδρέας ανησυχεί, αλλά αμέσως σκεφτόμενος τι μπορεί να γίνει πρότεινε στην γυναίκα του μαζί με όλα αυτά που υπάρχουν να φτιάξει τηγανίτες, για να φάνε ο Ιησούς και οι μαθητές του.

Το περιστατικό αναφέρεται σε κάποιο κείμενο απόκρυφου ευαγγελίου.

Ετσι λοιπόν, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τηρώντας την Παράδοση αιώνων, κάθε χρόνο τέτοια μέρα προσφέρει λουκουμάδες με μέλι σε όλους τους παρευρισκόμενους. Απότι γνωρίζω το έθιμο αυτό που είναι αντιπροσωπευτικό αυτού που ονομάζουμε “λαϊκή ευσέβεια” τηρείται και εδώ στην Κρήτη και ιδιαιτέρως στην Αρχιεπισκοπή με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου και ποιμενάρχη μας, αλλά και σε πολλές ενορίες, τιμώντας με αυτό τον τρόπο τον Απόστολο Ανδρέα.

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.