Εορτολόγιο: Μάρτυρες της Χριστιανικής Εκκλησίας, η μνήμη των οποίων τιμάται στις 31 Ιανουαρίου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι και όσες φέρουν τα ονόματα Κύρος, Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία.

Εορτολόγιο: Κύρος, Κύρης, Ευδοξία, Ευδοξούλα, Δόξα, Δοξούλα

Ο Κύρος καταγόταν από την Αλεξάνδρεια και ο Ιωάννης από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Ασκήτευσαν και οι δυο σε μοναστήρι του Αραβικού Κόλπου και θεράπευαν δωρεάν οποιονδήποτε πάσχοντα έφθανε στο ασκητήριό τους. Ήσαν δηλαδή Ανάργυροι.

Όταν κάποτε πληροφορήθηκαν ότι σε κάποια πόλη οι ειδωλολάτρες συνέλαβαν μία χήρα γυναίκα, την Αθανασία, και τις τρεις θυγατέρες της, Θεοδότη, Θεοκτίστη και Ευδοξία, με σκοπό να τις βασανίσουν, έφθασαν άφοβα στον τόπο του μαρτυρίου τους για να τις εμψυχώσουν. Τότε, οι ειδωλολάτρες συνέλαβαν τον Κύρο και τον Ιωάννη και τους αποκεφάλισαν μαζί με τις τέσσερις γυναίκες, επί Διοκλητιανού (284-305).

Εντυπωσιακό είναι και τό θαύμα που συνέβη στον άγιο Σωφρόνιο Πατριάρχη Ιεροσολύμων (580-638). Ευρισκόμενος ό άγιος Πατήρ στην Άλεξάνδρεια κατά τό 620 µ.Χ, προσεβλήθη ξαφνικά από ανίατη ασθένεια των οφθαλμών. Κατέφευγε λοι­πόν µε πιστή στο Ναό των αγίων Άναργύ­ρων Κύρου και Ίωάννου στο Άµπουκίρ (κωµόπολι της Κάτω Αιγύπτου) και εθερα­πεύθη τελείως. Με πολλή ευγνωμοσύνη ό άγιος Σωφρόνιος (εορτάζει 11 Μαρτίου) κατέγραψε τότε τό γεγονός αυτό. Συν­έλεξε και έγραψε ακόμη 70 θαύματα των αγίων. Και συνέταξε ακόμη και εγκώμιο συγκινητικό προς τους ευεργέτας του ά­γίους αυτούς Αναργύρους.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’.
Τά θαύματα τῶν Ἁγίων σου Μαρτύρων, τεῖχος ἀκαταμάχητον ἡμῖν δωρησάμενος, Χριστέ ὁ Θεός, ταῖς αὐτῶν ἱκεσίαις, βουλάς ἐθνῶν διασκέδασον, τῆς Βασιλείας τά σκῆπτρα κραταίωσον, ὡς μόνος ἀγαθός καί φιλάνθρωπος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.