Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 31 Ιανουαρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο: Οι Ανάργυροι Κυρός και Ιωάννης είναι Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας που προέρχονταν από την περιοχή της Αλεξάνδρειας και της Μεσοποταμίας αντίστοιχα. Έδρασαν τον 3ο αιώνα και έδωσαν τη ζωή τους μαρτυρικώς επί εποχής Αυτοκράτορος Διοκλητιανού, στην περιοχή της Αραβίας.

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 31 Ιανουαρίου: Κύρος, Κύρης,Ευδοξία, Ευδοξούλα, Δόξα, Δοξούλα

Ο Άγιος Κύρος κατάγονταν από την Αλεξάνδρεια και είχε σπουδάσει την ιατρική, την οποία ασκούσε αφιλοκερδώς. Κατά τα τέλη του 3ου αιώνα εισήχθη σε μοναστήρι κοντά στον Αραβικό κόλπο, όταν ο Διοκλητιανός εξέδωσε έδικτο κατά την οποία κήρυττε γενικό διωγμό έναντι των χριστιανών. Η φήμη του εκεί, εξ αιτίας των χαρισμάτων που διέθετε, οδηγούσε πολύ κόσμο στο μοναστήρι, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Ιωάννης από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας, ο οποίος τελικά συμμόνασε μαζί του.

Οι δύο μοναχοί ήσαν ιδιαίτερα δραστήριοι και δεν έμεναν αποκλειστικά στα κελιά τους, καθώς έπρατταν και σημαντικό ιεραποστολικό έργο εκτός της μονής.

Έτσι κάποια μέρα πληροφορήθηκαν πως οι αρχές συνέλαβαν μία χήρα την Αθανασία με τις τρεις κόρες της, την Θεοδότη, τη Θεοκτίστη και την Ευδοξία, με σκοπό να τις βασανίσουν στα πλαίσια του Αυτοκρατορικού διατάγματος.

Οι δύο μοναχοί τότε πήγαν στο σημείο του συμβάντος με σκοπό να ενισχύσουν τις γυναίκες να μη δειλιάσουν ενώπιον του μαρτυρίου. Οι ειδωλολάτρες όμως συνέλαβαν και τους δυο και αφού τους βασάνισαν, τους αποκεφάλισαν μαζί με τις γυναίκες.

Η μνήμη τους τιμάται στις 31 Ιανουαρίου

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α’.
Τά θαύματα τῶν Ἁγίων σου Μαρτύρων, τεῖχος ἀκαταμάχητον ἡμῖν δωρησάμενος, Χριστέ ὁ Θεός, ταῖς αὐτῶν ἱκεσίαις, βουλάς ἐθνῶν διασκέδασον, τῆς Βασιλείας τά σκῆπτρα κραταίωσον, ὡς μόνος ἀγαθός καί φιλάνθρωπος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.