Εορτολόγιο– Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Απριλίου: Ο Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος αδελφός Ιωάννου του Θεολόγου. Ήταν γιός του Ζεβεδαίου και αδελφός του ευαγγελιστή Ιωάννη. Ο Χριστός τον βρήκε κοντά στη λίμνη της Τιβεριάδος, στο πλοίο του πατέρα του, να διορθώνει δίχτυα.

Εορτολόγιο– Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 30 Απριλίου: Αργυρή, Αργυρούλα, Ρούλα, Αργυρώ, Ασημάκης, Ασημίνα, Μαλαματή, Μάλα, Μαλαματένια, Ματίνα, Δονάτος, Δονάτα, Ντονάτα, Ντονατέλα, Ιάκωβος, Ιακωβίνα, Ζακελίνα

Εκεί, τον κάλεσε μαζί με τον αδελφό του Ιωάννη, αφού προηγουμένως είχε καλέσει και τα άλλα αδέλφια, Ανδρέα και Πέτρο.

Ο Ιάκωβος είχε ιδιαίτερη εκτίμηση απο τον Κύριο, που σε πολλές περιπτώσεις τον έπαιρνε κοντά Του.

Μάλιστα, η μητέρα του Ιακώβου και του Ιωάννη, βλέποντας αυτή την εύνοια που έδειχνε ο Κύριος στους γιούς της, ζήτησε να καθήσουν τα παιδιά της δεξιά και αριστερά απο το θρόνο Του, την ημέρα της δόξας Του.

Ο Κύριος μεταξύ άλλων απάντησε οτι θάρθει καιρός που θα πιούν το ποτήρι που θα πιεί Αυτός, εννοώντας, φυσικά, το μαρτύριό Του.

Πράγματι, η προφητεία για τον Ιάκωβο εκπληρώθηκε μετά 49 χρόνια. Τότε ο Ιάκωβος ήταν στο Ιεροσόλυμα και κήρυττε στην εκεί Εκκλησία.

Ο Ηρώδης Αγρίππας για να ικανοποιήσει το μίσος των Ιουδαίων, συνέλαβε μαζί με άλλους χριστιανούς τον Ιάκωβο και τον σκότωσε με μαχαίρι.

Αξίζει να αναφέρουμε οτι ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης ονομάστηκαν υιοί βροντής, για τη δύναμη του κηρύγματός τους.

Απολυτίκιον

Απόστολε Άγιε Ιάκωβε, πρέσβευε τώ ελεήμονι Θεώ, ίνα πταισμάτων άφεσιν παράσχη ταίς ψυχαίς ημών. Κοντάκιον Ήχος β’ Τά άνω ζητών Φωνής θεϊκής, ακούσας προσκαλούσης σε, αγάπην πατρός, παρείδες καί προσέδραμες, τώ Χριστώ Ιάκωβε, μετά καί τού συγγόνου σου ένδοξε, μεθ’ ού καί ηξιώθης ιδείν, Κυρίου τήν θείαν Μεταμόρφωσιν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.